Gemensamma oron – för få golfhål i Linköping

Linköpings GK, Landeryds GK och Vreta Kloster GK har alla fullt i sina klubbar och behovet av en ny golfbana i Linköping är stort. Nu har klubbarna uppvaktat kommunen i frågan.

Björn Sturehed, Peter Östlund och Anders Svensson är klubbchefer vid Landeryd, Linköpings GK och Vreta Kloster och har alla den angenäma problemet att klubbarna är fulltecknade. Nu påtalar de vikten av att skapa en ny golfbana i Linköping.

Björn Sturehed, Peter Östlund och Anders Svensson är klubbchefer vid Landeryd, Linköpings GK och Vreta Kloster och har alla den angenäma problemet att klubbarna är fulltecknade. Nu påtalar de vikten av att skapa en ny golfbana i Linköping.

Foto: Peter Calén

Golf2021-11-03 19:55

– Det första mötet vi hade var positivt och vi ser fram emot fortsatta diskussioner, säger Björn Sturehed, vd/Klubbchef för Landeryd.

Under den pågående golfboomen, som bland annat gjort att sporten i år slagit alla rekord när det gäller antalet medlemmar i Sverige, har klubbarna i Linköping slagit i taket när det gäller medlemsantal.

Landeryd har till och med satt stopp för nya juniorer.

– Vi kan inte ta hand om alla med bibehållen kvalité om vi fortsätter att fylla på, säger Sturehed.

Vreta och Linköpings GK tar fortfarande in juniorer, men ser också ett stort problem i att klubbarna är så fullbelagda att man har fått sätta stopp.

Anders Svensson, Vreta:

– Den stora utmaningen för oss är att ta hand om alla som kommit och få dem att stanna. Det är ett bekymmer alla golfklubbar brottas med och något vi måste ta på största allvar. En del i det är tillgängligheten, det får inte bli för svårt att komma ut på banan och spela.

Nu när klubbarna fyllt sina medlemskvoter ser man ett skriande behov av nya golfhål i Linköping. Enligt kommunens egen hemsida förväntas befolkningen i Linköping öka med cirka 2 000 personer per år och 2030 vara 18 000 fler än idag. Knappt tio år senare tros man spränga 200 000-vallen.

– Undersökningar säger att någonstans kring 8-10 procent av invånarna spelar golf, säger Peter Östlund. Vi anser att det är viktigt att planera för att trycket på de befintliga klubbarna kommer bli ännu hårdare om inget görs.

Björn Sturehed berättar att man i tidigare diskussioner med kommunen lyft frågan och att man från Landeryds sida vill vara drivande i frågan om att skapa nya ytor för golf.

Ett område det ryktas intensivt om är vid Vårdsbergs GK. Föreningen bildades 1997, har idag nio hål och är numera en del av Landeryds GK. Marken ligger intill stora områden privat jordbruksmark.

Björn Sturehed:

– Jag kan dementera att några sådana diskussioner förs idag.

Men det skulle kunna vara ett alternativ?

– Det kanske det skulle kunna vara. Men det är inget vi suttit på vår kammare och diskuterat.

Det ska också finnas ett område i Linköping som tidigare var utpekat som alternativ när det under 2017 pratades om att flytta Linköpings GK från dess nuvarande plats vid Mjärdevi för att istället bygga bostäder. Nu har LGK skrivit på ett nytt arrende på 25 år, vad som händer med den då utpekade marken, som ska ligga söder om Rosenkällasjön, vet ingen.

– Jag vet att Pierre Fulke (känd banbyggare, vår anm) har varit där och tittat på området. Men vilka planer det finns från kommunens sida nu har jag ingen aning om.

De tre klubbcheferna är noga med att poängtera att golfen själv måste vara drivande för att få till en ny anläggning, men att de idag sitter hårt uppbundna med sina nuvarande verksamheter.

– Golfen betyder mycket för Linköpings kommun och vi sitter med en tydlig problematik, att vi nu inte kan erbjuda medlemskap till nya golfspelare. Det måste kommunen ta på allvar och vårt uppdrag är att sätta ljuset på det, säger Björn Sturehed.

Anders Svensson tillägger:

– Kanske är det ett bra tillfälle att tänka i nya banor. Måste det vara 18 hål, kan det räcka med 12? Eller tre sexhålsslingor? Ska det vara naturgräs, kanske hybridgräs eller till och med konstgräs? Vi ser fram emot fortsatta diskussioner med kommunen för att få till något bra för vår sport, för kommunen och för invånarna.

Golfen i Sverige

Idag är antalet medlemmar i en golfklubb 555 334 stycken. Ett plus med 16 372 från 2020 och det högsta någonsin i Sverige.

Östergötland har dock lägst andel kvinnor (23,9 procent) och juniorer (7,7) av alla distrikt. Rikssnittet är 26,1 och 12,3.

Landeryd är Östergötlands största klubb med 4 255 medlemmar.

Landeryd är Sveriges största juniorklubb bland de "traditionella" klubbarna med 789 juniorer.

Bro Hof Slott har lägst snitthandicap bland sina medlemmar, 10,9. 

I Östergötland finns 19 golfklubbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!