”Det behövs en golfbana till”

Ingen kan längre tala om kris inom golfen. Bara i de fyra Linköpingsklubbarna finns drygt 7 000 golfare.

Anders Svensson, Vreta Kloster GK, Steven McDaniel, Linköpings GK, Björn Sturehed, Landeryds GK och Björn Karlström, Vårdsbergs GK, är alla överens om att trycket från golfspelarna är så stort att det skulle behövas en femte klubb i stan.

Anders Svensson, Vreta Kloster GK, Steven McDaniel, Linköpings GK, Björn Sturehed, Landeryds GK och Björn Karlström, Vårdsbergs GK, är alla överens om att trycket från golfspelarna är så stort att det skulle behövas en femte klubb i stan.

Foto: Peter Calén

GOLF2017-05-14 10:48

– Som det är i dag skulle vi faktiskt behöva en golfklubb till i Linköping, säger Steven McDaniel, klubbdirektör vid Linköpings GK.

Vi träffar företrädare för de fyra klubbarna i Linköpings kommun för ett allmänt snack om golf. Förutom Steven McDaniel är det Landeryds klubbdirektör Björn Sturehed, Anders Svensson, klubbchef Vreta Kloster och Björn Karlström, ordförande i Vårdsbergs GK.

En av de mest aktuella frågorna just nu är givetvis kommunens planer på att bygga bort Linköping GK och ersätta dem med bostäder. Det är ett förslag som oroar alla golfklubbar i området.

Anders Svensson, Vreta:

– Skulle den här klubben försvinna uppstår ett jätteproblem, så är det bara. Vi kan inte ta hand om alla som vill fortsätta spela golf. Då skulle vi tvingas säga nej till x antal tusen personer som vill utöva sin friskvård.

Under vintern och våren har det varit intensiva kampanjer från klubben att belysa vikten av att behålla klubben och banan där den är. Nu har samrådstiden gått ut och Steven McDaniel rapportrerar om dagsläget:

– Vi har träffat socialdemokraterna och den feedback vi fått är att de vill att processen ska fortsätta, att den demokratiska processen ska ha sin gång. Men vi är öppna för att hitta en samarbetslösning och jag måste säga att det känns betydligt bättre idag än det gjorde i oktober när de presenterade det här förslaget.

Under årens lopp har klubbarna på olika sätt gått från att vara konkurrenter som slåss om samma medlemmar till att nu mötas och jobba tillsammans i olika frågor.

– Vi träffas betydligt oftare, lär känna varandra bättre och personer som känner varandra samarbetar bättre och litar mer på varandra, säger Vårdsbergs ordförande Björn Karlström. Jag tycker att samarbetet fungerar jättebra.

Klubbarna kompletterar också varandra på ett bra sätt, menar de fyra.

– Vi är uttalat en klubb med en niohålsbana där många börjar spela golf och utvecklar sitt spel. När man sen vill komma vidare så är det många som flyttar till någon av de andra tre här. Vi har ett stort flöde på medlemmar, det är liksom vår roll i kedjan.

Däremot är det tydligt att man på väldigt länge inte fått fram några golfare, på herrsidan, som nått eliten på de större tourerna. I länet har det funnits någon sedan Fredrik Orest från Motala spelade på Europatouren i början av 2000-talet.

– Jag tror att man kan göra en jämförelse med fotbollen här i stan, som inte lyckats särskilt bra med att få fram något elitlag, säger Anders Svensson. Och det beror ju på att man inte kommit överens om vilken klubb som ska synas, vart man ska skicka duktiga spelare. Lite grann har det nog varit så även med golfen. Nu har vi Landeryd och det är jättebra att de kan erbjuda möjligheter för de som verkligen vill satsa på sin golf, säger Anders Svensson.

Björn Sturehed tror också att den satsningen snart ska ge resultat.

– Vår målsättning är att vi ska ha spelare på någon av de största tourerna. Och jag skulle bli förvånad om vi inte har det inom en femårsperiod.

Till nästa helg arrangeras på många klubbar i Sverige Golfens dag. En manifestation för sporten där målet är givet:

– Vi vill visa upp vår sport och få ännu fler att bli aktiva golfare, säger Steven McDaniel.

320 golfklubbar i Sverige är med i projektet. Man arrangerar på lite olika sätt, på Vreta Kloster lär det bli full fart kring en nyöppnad banslinga.

– Vi har just invigt en bana för de allra minsta barnen där man spelar från 30 eller 50 meter mot ett större hål än vanligt och använder sig av tennisboll eller innebandyboll. Det är ett sätt att få barnen att lära sig tycka om sporten, berättar Anders Svensson.

Golfens dag

Syftet med Golfens dag är att tillvarata det stora intresset för golf och nå nya spelare. Golfens dag är Golfsveriges enskilt största rekryteringsaktivitet som ska ge så många människor som möjligt en positiv kontakt med golf.

Genom Golfens dag kan golfklubbarna utveckla sin verksamhet och värva nya medlemmar och gemensamt marknadsföra hela golfindustrin.

Det är Golfsveriges största organisationer – Sveriges golfleverantörers förening (SGLF), PGA of Sweden (PGA), Golf Administratörernas Förening (GAF), Swedish Greenkeepers Association (SGA) och Svenska Golfförbundet (SGF) – som står bakom idén om en samlingsdag för att visa upp golfen för en bredare allmänhet.

Projektet drivs nationellt av Svenska Golfförbundet och samarbetsorganisationerna och arrangeras ute på landets golfklubbar och golfanläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!