Lukas Dryml klarade den mycket otäcka vurpan i lördagens GP-deltävling i speedway bättre än många vågat hoppas. Bruten näsa, en utslagen tand och hjärnskakning blev hans facit. Han fick lämna sjukhuset på söndagen.
Klart att vi förare pratar om alla olyckor. Men jag upplever det inte som själva körningen blivit tuffare. Att fler GP-förare skadat sig i år är nog mest tillfälligheter, säger Tony Rickardsson.
Unge tjecken Lukas Drymls vurpa såg mycket otäck ut. Han försökte köra om Greg Hancock på utsidan men fastnade med styret eller fotpinnen i det luftstaket som omger alla GP-banor. Det blev tvärstopp för Dryml, som gjorde en volt framåt och landade på huvudet och väster axel. Han fördes med ambulans till sjukhus.
Jag pratade med några ur hans team under söndagen och det är ingen större fara med Lukas. Han fick stanna på sjukhuset över natten på grund av hjärnskakningen. De ville ha honom kvar för observation, berättar svenske förbundskaptenen Tony Olsson.
Just att förare riskerar fastna i luftstaketet är det enda minus som finns med säkerhetsanordningen (som inte är standard på några arenor i seriespeedway) det är alla aktiva överens om. Polacken Tomasz Gollob klarade en annan otäck vurpa under kvällen tack vare luftstaketet.
I Sverige har Avesta-klubben Masarna börjat jobba fram ett alternativ till luftstaket. Förhoppningen är att ett skumgummi-skikt på 25-30 centimeter innanför det befintliga staketet ska kunna tas fram och användas på svenska speedwaybanor.
Förutom Dryml finns ytterligare GP-förare på skadelistan; Krzysztof Cegielski, Bo Bhrel, Lee Richardson, Hans Andersen, Bjarne Pedersen och Ronnie Pedersen.
Många ur det yngre gardet, säger Rickardsson lite eftertänksamt. Men det är nog också tillfälligheter. Jag tycker inte det har varit mer skador, totalt sett, än tidigare år. Skillnaden är nog mer att media följer sporten mer och varje skada blir mer omskriven.