Linköping drar sig ur högstaligan: "Tufft sedan pandemin"

Linköping futsal kvalade sig upp i högstaserien SFL i våras – nu kommer beskedet att de drar sig ur inför hösten.

In våras fick Linköping Futsal jubla många gånger och kvalade sig hela vägen till högstaligan SFL. Nu väljer klubben att dra sig ur inför säsongen.

In våras fick Linköping Futsal jubla många gånger och kvalade sig hela vägen till högstaligan SFL. Nu väljer klubben att dra sig ur inför säsongen.

Foto: Gramos Gutiqi

Futsal2024-06-17 18:30

Linköping futsals klubbchef Mohammed Kadirzada förklarar beslutet, som inte varit lätt:

– Det främsta är att vi känner att intresset för futsal, från förbundet och som helhet har minskat med åren. När vi gick upp i SFL så halverades insatsen för de nya klubbarna som går upp. Det är ännu ett bevis på att intresset blir mindre för futsalen. 

Tidigare har ersättningen varit omkring 200 000 kronor, nu det handlar det om omkring 100 000 kronor. Pengar som skulle gått till exempelvis mat och resekostnader för Linköpingsklubben.

– För en klubb som oss blir det tufft när den ekonomiska hjälpen halveras.

Den ekonomiska ersättningen har delats ut av intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef). Sef har jobbat med att dra in intäkter för att jobba med utveckling av ligan och klubbarna. 

Lasse Ternström, ligaansvarig för SFL på Sef, säger:

– Vi har haft det tufft sedan pandemin. Futsalen har inte riktigt återhämtat sig tycker jag.

Om ekonomiska ersättningen, där exempelvis tv-avtal och sponsorpengar ingår, bekräftar han minskningen. 

– Vi har tappat några sponsoravtal. Vilket gjort att vi varit tvungna att anpassa oss efter kostymen. Till säsongen som kommer blir det en halvering av utbetalningen till klubbarna. 

Linköping är enda laget som dragit sig ur SFL inför säsongen, men utvecklingen oroar Ternström:

– Klart man är orolig. Jag vet att klubbarna har det supertufft. Man ska också komma ihåg: att det är lite spelarens marknad, när det kommer till var man ska spela. Med Sefs intåg har det blivit mer pengar till spelarna. Vilket innebär att spelarna börjat vänja sig vid att få ersättning. Då blir det tufft att behålla spelare för klubbarna som inte har pengar.

Föreningen Linköping futsal kommer att finnas kvar, trots att herrlaget läggs ner.

– Vi kommer behålla alla andra projekt som vi har. Nattfotboll och ungdomslag. Vi kommer lägga mer fokus på ungdomslagen och projekten i exempelvis Skäggetorp, säger Kadirzada.

Kadirzada avslutar: 

– Vi är väldigt glada för stöttningen vi fått i Linköping. Vi lyckades ta oss till finrummet (SFL), och så får vi se vad vi har för projekt på gång framöver.

Förbundet skrev i ett informationsmail under måndagen: 

"SvFF kommer att påbörja processen med att tillsätta den vakanta platsen och vi återkommer med information om när den vakanta platsen är tillsatt". 

Axel Fägerhall, gruppchef tävlings- och övergångsgruppen, på förbundet, svarar kring det minskade intresset för futsalen.

– Vi ser tydligt att det är färre lag och spelare som spelar futsal nu, jämfört med ett par år sedan. Till viss del ser vi en negativ kurva för futsalen. Det vi gör från Svenska fotbollsförbundets håll är att vi har anställt folk för att jobba med futsalutveckling. Framförallt behöver vi satsa på att bygga futsalen från grunden. Vi behöver fler ungdomsspelare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!