Valfrihet innebär succé för Linköpingstalangerna

För att bli så bra som möjligt i en idrott finns det oerhört många vägar att gå. LGIF:s två stora mångkampstalanger är två exempel på just detta.

Oliver Nilsson, LGIF, är i praktslag och slog nyligen klubbrekordet i stavhopp.

Oliver Nilsson, LGIF, är i praktslag och slog nyligen klubbrekordet i stavhopp.

Foto: Erik Winell

Friidrott2021-06-24 20:00

Friidrottsgymnasium i Norrköping eller stanna kvar i Linköping och separera studier från idrotten? Ja, det var frågan för LGIF:s mångkampare Noel Rudberg och Oliver Nilsson. Svaret? Varsin väg.

– När jag går i skolan så går jag i skolan. När jag tränar så tränar jag. Jag har valt att stanna här. Det blir många pass i veckan ändå och jag vet inte om jag hade klarat av mer, berättar Noel Rudberg. Rudberg som den förra helgen nådde 6.61 i längdhopp, sverigetvåa i P17-klassen i år.

– Jag gillar att ställa om helt efter skolan och ta på mig friidrottskläderna och då helt fokusera på träningen, tillägger Noel.

Oliver å sin sida har valt Norrköping och friidrottsgymnasiet för att få än mer träning.

– Det är bara roligt. Jag går aldrig till träningen för att jag måste utan för att det är kul. Sen visst kan man bli jävligt trött i kroppen och få lite överbelastningar ibland men samtidigt får jag väldigt bra mångkampsträning, säger Oliver som även han gjort succé de senaste veckorna med det nya LGIF-klubbrekordet i stavhopp: 4,42.

– Stavhoppsgrenen har varit en av mina sämsta. Nu har den blivit en av mina bästa och mycket tror jag beror på att friidrottsgymnasiet i Norrköping har en väldigt duktig stavhoppscoach.

Även inom friidrotten handlar det ofta om lite val, då med vilken gren som du ska satsa på. Här har dock Noel och Oliver valt lika, nämligen att inte välja. Eller ja, välja mångkampen.

– Kan du inte välja så går det ju att välja allt. Sen är det tråkigt att bara köra en gren om man kan ta medalj i alla, säger Noel.

– Det är svårt att släppa taget om grenarna när du varit så pass duktig i alla grenar från att du var liten, fortsätter Oliver.

Dessutom blir inte träningarna alltför enahanda.

 – Även om det går trögt i något moment kan du alltid träna på något annat. Det gör att du alltid kan gå till träningen och göra en bra träning, säger Oliver.

–Jag har haft ont i armbågen väldigt länge och inte kunnat kasta och då är lätt att kunna köra något annat, fortsätter Noel.

Tusentals landningar i stavhoppsmattan, längdhoppsgropen och kast i gräsmattan har det blivit. Någon motivationsbrist finns däremot inte att tala om.

– Jag var borta nästan ett år från träning när jag opererade mitt knä. Då blev jag riktigt taggad och sen tränade jag på ordentligt och det ger resultat nu, säger Oliver innan han tar sats för ett nytt fyrametershopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!