Synskadade Loke, 9, sprang historiska loppet

För första gången någonsin sprang synskadade löpare utan personlig ledsagare i en friidrottstävling. Den historiska händelsen ägde rum i Linköping och nioåriga Loke var en av pionjärerna.

Loke Davidsson, 9, springer sitt eget 100-meterslopp inför en jublande publik.

Loke Davidsson, 9, springer sitt eget 100-meterslopp inför en jublande publik.

Foto: Carl Holmqvist

Friidrott2023-05-29 06:00

Tekniken är utvecklad av företaget Nordic Evolution och innebär kort och gott ett ljudsystem som använder sig av klickande ljud för att hjälpa löparen hålla sig i sin löparbana. Med hjälp av GPS-signaler säger systemet till om löparen är för långt till höger eller vänster. Då hörs klicket bara i ena örat, vilket hjälper löparen att hitta tillbaka.

Linköpingskillen Loke Davidsson, 9, har varit med och testat tekniken flera gångar tidigare och nu fick han vara med på tävlingspremiären. Den ägde rum på East Sweden games som arrangerades av LInköpings GIF.

– Roligt, konstaterade Loke, som knappt behövde varnas av systemet eftersom han höll sig så pass bra inne på sin löparbana. 

Han var glad efter att ha genomfört loppet på 100-meter.

– Det betyder ganska mycket. Ganska mycket betyder det. Man får röra på sig, sa Loke som även brottas och skulle vilja testa att paddla i framtiden.

undefined
Loke Davidsson på spång med ljudsystemet

Det var första gången i hela världen som det arrangerades en friidrottstävling där personer med synnedsättning kunde springa utan personlig ledsagare. Det tävlades både i 100– och 3000-meter.

Gustav Orbring, kommunikatör på Friidrottsförbundet, var på plats och skrev om händelsen. Efter första loppet sa han:

– Min känsla är att det ser väldigt härligt ut. En helt ny erfarenhet för de här två och när jag pratade med dom efteråt sa de att det var en frihetskänsla. 

Vid andra tävlingar är det personlig ledsagare som gäller för synskadade. Orbring fick frågan om vad han tror krävs för att den nya tekniken ska kunna ersätta personliga ledsagarna i framtiden.

– Väldigt svårt att svara på. Svenska friidrottsförbundet har sina riktlinjer, som i sin tur utgår från de internationella där det är personlig ledsagare som gäller idag. Men det är klart att det då och då förs en dialog. Man har varit positiv till det i Linköping och det är klart att om de aktiva är positiva till det, så tror jag säkert att den dialogen kan utvecklas.

undefined
Två av de andra som sprang med den nya tekniken, får hjälp med att ledas tillbaka till samlingsplatsen.

Den som vill testa får helt enkelt ta sig till Linköping i dagsläget.

– Med tanke på hur positiva man har varit här i Linköping och att systemet finns på plats så kommer vi säkert se fler tävlingar här. Sen kommer det bli upp till andra kommuner och friidrottsföreningar hur de ställer sig till det. Kommunen här har ju sponsrat och köpt in utrustningen, så det bygger på att andra kommuner och föreningar är intresserade, sa Orbring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!