Skräckbilden för Linköpingskillen i EM: "Kände inte min hälsena"

Max Hreljas friidrotts-EM i Italien blev kort – och slutade med ett skräckbesked.

EM-mardrömmen. Max Hrelja hjälps av banan, skadad.

EM-mardrömmen. Max Hrelja hjälps av banan, skadad.

Foto: Lise Åserud

Friidrott2024-06-07 11:14

Redan på första häcken i försöken på 110 meter häck föll Linköpingskillen. 26-åringen blev liggande på banan och behövde hjälp för att lämna de blå löparbanorna på Olympiastadion i Rom.

– Jag kände direkt att det inte var bra, säger han.

Efter en snabb läkarundersökning kom också beskedet, som många befarade.

– Max vänstra hälsena har gått av. Han är omhändertagen och förs hem till Sverige för operation, säger Jenny Jacobsson, landslagets fysioterapeut till SVT. 

Max Hrelja är uppväxt i Linköping där han också kom fram som ung talang i Linköpings GIF. 2017 flyttade han till Malmö och började tävla för MAI.

Så här säger han om själva skadetillfället, vid den första häcken.

– Min upplevelse var att det tog stopp, jag slog en volt och så låg jag på marken. Jag kunde inte känna min hälsena, säger han.

– Det var ingen smärta utan bara att underdelen av hälsenan var helt slapp. Jag kände direkt att det inte var bra.

– Det är självklart tråkigt att det händer just här. Det är inte vad man vill.

Max Hrelja reste till italienska huvudstaden med viss ömhet i vaden. Ultraljudsundersökningarnas om gjorde inför mästerskapet visade dock att det inte handlade om hälsenan, utan snarare om den inre vadmuskeln.

Då tog häcklöparen och tränare Niklas Fernström beslutet att ändå springa i Rom.

– Jag är förkrossad. Han haft lite problem, vi har tittat, fått ultraljudsundersökningar och det har sett okej ut men varit ömt. Vi provade och så här i efterhand borde vi inte ha gjort det, säger Fernström till SVT.

Skadan innebär att Max Hreljas säsong är över.

På EM blev det bara några löpsteg och sommarens OS i Paris – som han hoppades kunna kvala in till – får han se hemifrån.

– Det är sämsta möjliga tajming men så är livet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!