EM-kastaren om kampen: "Åkt ner i ett mörkt hål"

Efter ett misslyckat EM-kval i slägga bröt Grete Ahlberg ihop och berättade om sitt idrottsliv som kantats av psykisk ohälsa.
–Det är så jävla tufft att hålla på med elitidrott, jag vet inte ens om glädjen är värt det, säger hon.

Grete Ahlberg berättar om sitt mående efter släggkvalet i EM.

Grete Ahlberg berättar om sitt mående efter släggkvalet i EM.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2024-06-09 13:35

Tårarna rann nerför kinderna när släggkastaren Grete Ahlberg mötte medierna efter EM-kvalet som blev misslyckat. Hon klarade inte att följa upp succéåret 2022 då hon gick till final i både EM och VM.

Öppet och naket berättade hon om sin kamp för sitt mentala mående och om hur idrotten både varit hennes räddning, framför allt under 2022, men som nu gjort att hon mår allt sämre.

– Det har blivit för mycket träning både fysiskt och mentalt. Och allt jag har i bagaget har gjort att jag åkt rakt ner i ett mörkt hål, säger hon.

– Jag har lagt ner tid och energi på att bli bättre i idrotten och starkare mentalt. Jag har presterat. Och så var det det som var fel, det som gjorde att jag mådde skit.

"Mentalt ruckel"

Hon mådde som sämst i vintras då hon knappt tog sig ur sängen.

– Jag har kommit långt sen dess och jag är så stolt över att jag dök upp här i dag och stängde bort allting. Förra veckan var jag så himla nära att ringa Kajsa (Bergqvist, förbundskapten) och säga att det går inte, jag kan inte åka till EM om jag är ett mentalt ruckel.

Trots att hon tycker att idrotten är det som gjort att hon mår dåligt och flera gånger under intervjun säger att hon kanske inte orkar fortsätta, så säger hon i nästa andetag att hon inte vill ge upp.

– Vad ska jag göra, jag vet inget annat än att bara kämpa, det är ju det jag kan. Jag vägrar att ge upp, jag vägrar. Om jag ger upp kanske jag bara blir av med smärtan tillfälligt. Vem vet hur jag känner när jag är 35. Det är lika bra att "deala" med det nu.

Många mår dåligt

Grete Ahlberg tror att nästan alla elitidrottare mår dåligt – blir nervösa, tvivlar.

– Det är så jävla tufft att hålla på med elitidrott, jag vet inte ens om glädjen är värt det. Jag pratade med 10 000-meterslöparen Mohammadreza (Abootorabi) vid middagen, vi pratade i två timmar. Han tittade mig i ögonen och sa: elitidrott är inte kul, säger Ahlberg.

– När han sa det kände jag att det inte är fel på mig att jag mår dåligt. Att jag vaknar upp dagen efter en tävling och känner att jag jag inte orkar mer. Sen tar det två dagar och så tänker jag att jag inte kan skita i det, att jag inte orkar "deala" med det när det är för sent.

Grete Ahlberg berättar att hon får hjälp av en idrottspsykologisk rådgivare sedan sju år tillbaka.

– Det finns ingen bättre hjälp i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!