Extrema dykningen: "Fördel att ha extra stora lungor"

För att ta simmärket "Baddaren blå" krävs det att personen glider fem meter med huvudet under vattenytan. När det tävlades i fridykning i helgen var det däremot ingen barnlek. "De som vill slå världsrekord fastar ofta i flera månader", berättade Linköpingsdykaren Oskar Särnholm.

Rami Bladlav slog svenskt rekord i statisk apnea i Linköpings simhall.

Rami Bladlav slog svenskt rekord i statisk apnea i Linköpings simhall.

Foto: Carl Holmqvist

Fridykning2022-05-19 08:00

På söndagen höll Linköpings sportdykarklubb fridykningstävlingen Vårapneaden i Linköpings simhall. Tävlingens huvudarrangör och fridykaren Oskar Särnholm, 40, inledde sin tävlingsdag med att slå personbästa i grenen statisk apnea (hålla andan så länge som möjligt under vatten, i stilla position). 

– Jag har försökt många dyk på över åtta minuter, men inte lyckats förrän idag, sa Oskar efter att ha klarat tiden 8.02 minuter.

undefined
Linköpingsfridykaren Oskar Särnholm.

Oskar har fridykt i tio år och vunnit totalsegern i Sverige två år i rad (2020, 2021). På söndagen tävlade han även i grenen dynamisk apnea, utan fena. Där handlar det om att simma så långt som möjligt, under vatten, på ett andetag. Där slog han inte sitt personbästa (186 meter) utan kom upp över ytan efter 132 meter.

– Jag gillar att vara under vatten. Det är en helt fantastisk känsla. Allt över ytan kopplas bort, det är väldigt avslappnande. Kanske inte när man pressar som vi gör här, men om man tar det lugnare så är det otroligt avslappnande att dyka i pool och utomhus. 

undefined
Publiken var med och jublande när Rami Bladlav höll andan i nio minuter och 39 sekunder.

Under söndagens tävling noterades också nytt svenskt rekord i statisk apnea. Det var Göteborgaren och tidigare MMA-fightern Rami Bladlav som höll andan i hela 9.39 minuter.

Lina Gruneau, som doktorerar i hälsoekonomi vid Linköpings universitet, skulle göra tävlingsdebut i dynamisk apnea utan fena. Målet för dagen var att komma över 75 meter och hon klarade 85 meter.

undefined
Lina Gruneau: "Vi har alltid hållit på under vatten, i familjen. Vi har haft fenor och varit och snorklat och så. I höstas började jag fridykning i pool. Det är så himla sköna människor på alla träningar".

Oskar, som sjäv svimmat av syrebrist två gånger, poängterar att fridykning bör göras under kontrollerade former.

– Det här kan ju vara livsfarligt. Om man inte har en säkerhetsdykare och en partner som håller koll när du fridyker, så kan du ju svimma under vattnet och då drunknar man. Så man ska absolut inte ägna sig åt det här på eget bevåg, säger Oskar och tipsar den som vill lära sig att gå med i en fridykningsklubb. 

Vad krävs för att bli en bra fridykare?

– Det viktigaste är att träna. Vill man tävla så måste man regelbundet utsätta sig för långa dyk och viss syrebrist. Ska du bli världelit så är det såklart en fördel att ha extra stora lungor. De som vill slå världsrekord fastar ofta i flera månader, för att tappa muskelmassa. För att minska syreförbrukningen, sa Oskar Särnholm.

undefined
Det tävlades bland annat i att simma så långt som möjligt under vatten på ett andetag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!