Under SM-veckan är det fridykning i pool och inte på öppet vatten som gäller. Därför sker tävlingarna på längden istället för på djupet. Fridykningen är uppdelat i tre grenar. Den ena är att simma så långt man kan utan fenor, den andra att simma så långt man kan med fenor och den sista att ligga stilla och hålla andan så länge som möjligt. Alla med ett andetag.
– Jag har hållit på hela livet med snorkling men hade ett uppehåll. När jag sedan blev utbränd på jobbet sa dem att man skulle ta upp det man egentligen ville göra. Det gjorde att jag började snorkla igen och sedan börja med fridykning. Det är så speciellt att vara under vatten där det är helt tyst. I andra sporter blir man bättre ju mer man tar i, här blir man bättre om man slappnar av, säger LSDK:s Oscar Särnholm.
Förra året tog Särnholm silver i statisk andhållning. Även i år är det medalj som gäller.
– Jag vill prestera så bra jag bara kan. Jag hoppas att komma bland de främsta. Det är mycket som ska till för att ta guldet. Det måste vara en helt perfekt dag och jag vet att juniordykarnas Valdemar Karlsson är riktigt bra, säger Särnholm och fortsätter:
– Jag är inte så bra på att hålla nerverna i styr, vilket inte är optimalt under tävlingar i fridykning. Nu har vi kört en generalrepetition exakt som vi ska med samma uppvärmning. Det bidrar till ett lugnt när man vet att man redan gjort det man ska en gång tidigare. Vid ett stresspåslag går ju pulsen upp och om du ska fridyka är inte det optimalt. Men jag jobbar en hel del med yoga och meditation för att få ner nerverna i styr inför tävlingar.
I LSDK finns även en underdog, Robin Gunnarsson, som Särneholm menar har stor chans för medalj.
– Han är väldigt ny och har bara hållit på i två år. Han har utvecklats väldigt snabbt och har tränat mycket själv. Han går in för det till 100 procent. Han har under ett års tid gått från att klara 100 meters dyk till 200 meters dyk. Han har en väldigt fin rörlighet och kan hålla den perfekta formen under vattnet. Jag tror inte de andra deltagarna vet om hur snabbt han har utvecklats. Det är väldigt få i Sverige som någonsin har dykt 200 meter och under SM kanske det finns cirka tre andra som har den kapaciteten, säger Särnholm.