Fotbollsmålvakten som hellre är ute och cyklar

CK Hymers Hugo Forssell fick en drömstart på sin första elitsäsong. Nu har han fått ett elitidrottsstipendium för att kunna satsa på sporten ytterligare – och behöver inte ångra att han slutade som fotbollsmålvakt.

12 oktober 2018 11:00

För länge räknade han fotbollen som nummer ett.

– Jag har spelat fotboll i hela mitt liv så under det första året jag cyklade spelade jag fotboll också – men sedan slutade jag. Jag var hyfsat bra i fotboll. Spelade i Malmslätts AIK och sedan för ett ungdomslag som Linköping City hade i något år. Men jag orkade inte satsa så jag gick tillbaka till Maik och lallade lite. Jag var ju med i östgötalaget och sånt, säger Hugo Forssell lite blygsamt.

Men nu ligger fotbollsskorna på hyllan och satsningen på cykling är i full gång. Efter att ha fått ett elitidrottsstipendium på 50 000 kronor kan han nu lägga mer fokus på sin idrott.

– Nu behöver jag inte sommarjobba. Istället kan jag åka på träningsläger, köpa prylar och lägga pengar på det som går åt för min cykling. Jag kan plugga och träna istället för att lägga energi på andra saker vid sidan av, säger Forssell belåtet.

19-åringen har precis avslutat sin första säsong som elitcyklist efter bra framgångar som junior. Målet för säsongen var att vinna en tävling – vilket han gjorde på direkten.

– Den första tävlingen i Sverige var hemmatävlingen Östgötaloppet – som jag vann. Det var skönt att jag vann den första tävlingen från start för då kunde jag slappna av. Det hade varit jobbigare om det hade gått en längre tid för då hade jag nog börjat tänka på det för mycket, säger Forssell.

Framgångarna slutade inte där. Efter en lite tyngre mittenperiod under säsongen och en 13:e plats i SM, som Forssell inte var nöjd med, avslutade han starkt under hösten.

– Jag vann Klarälvsloppet, ett tredagars etapplopp i Sverige-cupen, och ett tempolopp i Sverige-cupen. Jag hade en stark höst och har planer på att satsa mer på tempo efter som det gått bra.

Han har nu tävlat i fyra år och framhäver att cyklingen först och främst är en konditionssport – men att det ligger mycket taktik och mentalt spel i sporten.

– Om man har en taktik måste man följa den. Om någon attackerar måste man våga ta det lugnt fram tills det är ungefär en mil kvar. Det är lätt att man blir för ivrig och slösar energi och så är man trött i slutet. För att vinna en cykeltävling ska du ha varit den som smugit mest och sparat mest energi. Den som är latast blir ofta vassat på slutet. Vissa är starka och kör för att det känns bra – men man måste kunna kontrollera sig. Om man är flera i laget måste man även lita på att lagkamraterna gör sitt, säger Forssell.

– Det är samtidigt ett mentalt spel. Om man ser trött ut är det inget bra –  man måste se stark ut. Det är en del av det som är kul med cykling.

Som junior var han med i landslaget och under den första seniorsäsongen har han representerat landslaget i en tävling.

–  Jag hoppas att jag får köra mer nästa år. Jag ska på läger om några veckor med landslaget – ett uppstartsläger för nästa säsong. Man har dock inte kontakt med dem så ofta utan det är mest inför tävlingar man blir kallad.

Det har ändå varit ditt första år som senior och du vinner. Något du hade på känn?

– Jag har ju tränat med andra elitcyklister i klubben och då har jag känt att jag har kapaciteten. Sedan är det en stor skillnad på att träna och att gå in i en tävling och vinna.

Det är väl inte ofta någon går upp från junior och gör det så bra i senior på direkten?

– Det har väl hänt. Några yngre har väl gjort det någon gång – men det händer väl inte jätteofta.

Då känner du dig väl lite unik ändå?

– Ja, det känns rätt så bra, säger Forssell och ler.

Nu är det vila under oktober månad som gäller – sedan börjar uppladdningen inför nästa säsong.

– Nästa år har jag som mål att komma på pallen under SM i tempo. Det har gått bra under det senaste året så jag satsar på det. Sedan skulle jag vilja köra ett mästerskap – VM eller EM, säger han.

Om framtiden säger han:

– Jag har inget långsiktigt mål nu utan cyklar för att det är kul. Sedan pluggar jag också och vill göra klart det – så får man se vad som händer sen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi