"JÄVLA FITTJÄVEL" 3 (4)
Vi träffas i Strålsnäs FF:s klubblokal. Morgan är på väg till en avde sista träningarna för året med A-laget som startar om en kort stund.Med oss är också Ronny Jansson och Niklas Karlsson.
Gemensamt för de tre är att de i år för första gången dömt ungdomsfotboll.
-- Ja, vi har dömt lite inom klubben tidigare men i år var första gången vi gick en kurs, förklarar Ronny Jansson.
Erfarenheterna från säsongen som gått har inte skrämt dem från att fortsätta.
Men inte långt därifrån.
-- Ibland känns det faktiskt lite hopplöst, framförallt att man oftablir motarbetad av ledarna för de olika lagen, säger Ronny Jansson.
Han berättar hur han vid flera tillfällen tagit ledare åt sidan ochberättat saker som hänt på planen, saker som sagts ungdomar emellan.
-- Men alltför ofta blir vi ifrågasatta. Jag har till och med blivit anklagad för att ljuga, säger han och suckar.
Han och de andra är noga med att poängtera att det positiva med attdöma fotboll trots allt överväger, men att vissa saker var betydligtvärre än de kunde föreställa sig.
-- Framförallt är det språket som är skrämmande ibland. Jag menar,när jag var i samma ålder som de här killarna och tjejerna förekom detpå sin höjd en svordom. Nu är det väldigt vanligt att det skrikskönsord rakt ut efter en missad målchans, säger Morgan Karlsson.
Niklas Karlsson fyller i:
-- Och framförallt har det dåliga språket gått väldigt mycket längre ner i åldrarna.
Han säger att det är så klimatet ser ut i dag i övriga samhället. Fotbollsplanen är bara en spegel.
-- Många av de som spelar i ett lag umgås också i skolan och detspråk de använder där används också på planen. De kan inget annat språkoch om ingen säger ifrån tillämpar de det de vet.
I ungdomsfotbollens regler står det att svordomar ska bestraffas medvarning, vilket automatiskt ger en korttidsutvisning och gör att lagetfår spela med en spelare mindre.
Men Ronny Jansson säger att regeln sällan får acceptans från ledare.
-- Många kommer fram och ifrågasätter det och tycker att vi ska varasnällare eftersom "de bara är ungdomar". Men det är just därför vimåste vara tuffa och sätta tydliga gränser, menar han.
Den som tror att killar är värre än tjejer har helt fel.
-- Tjejerna har betydligt fler och fulare knep för att få enmotståndare ur balans. De snackar och trackar varandra mycket mer,säger Niklas Karlsson.
-- En tjej kan knäcka en annan tjej väldigt lätt eftersom de ofta är betydligt känsligare, tillägger Morgan Karlsson.
Niklas, som också är ledare för ett flicklag i Strålsnäs FF, berättar om en händelse efter en match i somras.
-- De vann med stora siffror och i den gemensamma duschen efteråtsjöng de hånfulla ramsor mot våra tjejer och skrev allt möjligtkränkande på de immiga speglarna.
-- Ska det vara så?
Än så länge har ingen av dem råkat illa ut på planen, men Morganberättar hur en förälder en gång gav sig på hans flickvän och mamma därde stod vid sidan av planen när han dömde.
-- Vad ska man säga? Det är klart att man blir arg när sånt händer, men man får försöka glömma det och kämpa på.
Just föräldrar kan vara ett stort orosmoment vid sidan av planen ochär ibland orsak till att stämningen trissas upp och då och då spårar ur.
-- Många tar fotbollen på betydligt större allvar än barnen gör ochibland verkar det vara VM-final varje gång deras son/dotter spelar. Jaghar hört 10-åriga tjejer vråla till sina mammor att de ska vara tysta,säger Ronny Jansson. Jag har till och med avvisat en mamma som varhalvvägs inne på planen en gång.
För att komma tillrätta med de allt tuffare attityderna på planen krävs flera saker enligt Ronny, Morgan och Niklas.
-- Först och främst är det en ledarfråga. Om de sätter gränserbetydligt tidigare behöver vi inte göra det lika ofta på planen. Ettbetydligt större ledaransvar är A och O i den här frågan, säger NiklasKarlsson.
Ronny Jansson vill också se betydligt fler domare.
-- I dag händer det alltför ofta att matcherna döms av killar ellertjejer som bara är något år äldre än de som spelar och som därför intevågar ta obekväma beslut. Dessutom har de ingen uppbackning utan lämnashelt själva fast de kanske är nybörjare.
Han tycker att domarna ska vara minst fem år äldre och att inga 11-mannamatcher får dömas av domare yngre än 18 år.
-- Men hur vi ska få nya domare har jag ingen aning om. För vem vill börja döma när vi berättar hur det kan låta på planen?
I Strålsnäs FF har man dock varit framgångsrika med rekryteringen och kunnat ta hand om alla sina egna matcher själva.
-- Men vi har också ett system där vi inte lämnar någon ensam. Dethar gjort att alla som börjat döma hos oss har fortsatt. Annars är dettyvärr alltför många som lägger av.
Morgan Karlsson spelar fortfarande själv men siktar på att avancera som domare framöver. Men, som sagt:
-- Om det blir värre än i år så vete tusan. Man får koncentrera sigså mycket på att höra vad alla springer och säger till varandra att manglömmer bort själva spelet.
-- Det känns faktiskt inte speciellt kul.