De två östgötaklubbarna i allsvenskan är stora rivaler - framför allt inför kvällens heta derby på Kopparvallen i Åtvidaberg.
Samtidigt har de stor nytta av varandra.
En som vet är Mats Almgren. Han har ett förflutet som spelare i både Norrköping (SM-guld 1989) och ÅFF där han även varit ledare, ungdomstränare, styrelseledamot och numera sitter i sportgruppen.
- Att lagen dessutom ligger så högt upp är viktigt. Vi hjälper varandra och tillsammans sätter vi östgötafotbollen på kartan. Det hade varit värre om ett lag legat i botten och slagits. Jag ser gärna att ÅFF ligger före, men har absolut inget emot att IFK håller sig strax bakom.
IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt håller så klart inte med om det där sista, men i övrigt instämmer han i Mats Almgrens resonemang.
- Det pratas otroligt mycket mer fotboll i regionen just för att det finns ett intressant derby att se fram emot. Det gör att östgötafotbollen förkovras, intresset ökar och att vi i framtiden förhoppningsvis kan rekrytera allt mer från länet och närområdet. Jag ser inget negativt i att ha två lag från länet i allsvenskan.
Får inte halka efterJa, ÅFF och IFK Norrköping har en hel del gemensamt. Under den senaste tioårsperioden har båda ramlat ur högsta serien för att sedan arbeta sig tillbaka. Den som tar en titt i tabellen ser också att det bara skiljer två poäng lagen emellan. IFK Norrköping är sjua med 29, ÅFF åtta med 27. Och i senaste derbyt, på Nya parken i maj, blev det oavgjort, 2-2.
Men under ytan finns det minst lika mycket som skiljer klubbarna från varandra.
- Norrköping har generellt sett alltid haft mer resurser. De har större arena, större publik, ett mycket större publikunderlag och fotbollskulturen är nummer ett. Det är den även i Åtvidaberg men med ett underlag på bara 11 000 personer, mot Norrköpings 140 000, så är det viss skillnad, säger Mats Almgren.
- Eftersom vi inte har samma resurser måste vi göra något otroligt bra av det vi har. Vi får inte begå stora misstag utan vända och vrida på allt innan vi tar beslut.
Måste dubbla omsättningenEtt sådant beslut var förra veckans försäljning av stjärnanfallaren Magnus Eriksson till belgiska Gent.
Medan andra klubbar, som exempelvis IFK, både köpt och sålt spelare för stora summor har ÅFF tidigare tänkt mer långsiktigt när man byggt sina trupper. Men utvecklingen går snabbt framåt och för att inte halka efter de andra lagen tvingas man in i samma mönster.
- Med hjälp av riskkapitalbolaget vi startade kommer det upp på agendan på ett annat sätt. Investerare kan gå in och ta en del av kostnaden för en spelare med villkoret att han säljs vidare i framtiden. Det är ett annat fokus än vi haft förut. Så här IFK Norrköping haft länge, säger Almgren.
Han tror ändå att IFK är det lag som inom de närmaste tio åren har bäst möjlighet att etablera sig som ett stabilt allsvenskt lag. Dit har ÅFF fortfarande en bit kvar.
Logiskt med oavgjort- Vi måste minst dubbla omsättningen, men det måste ske med våra vanliga steg år från år och utan att vi riskerar ekonomin. Kan vi se till att publikintäkter, sponsorintäkter och omsättning ökar och att spelartruppen hela tiden förbättras så är det ingen omöjlighet att tro att vi kan etablera oss i eliten under den här tioårsperioden. Mycket hänger på om vi lyckas attrahera mer sponsorer och publik från Linköpingsregionen.
Peter Hunt är inne på samma linje.
- Med små medel, hårt jobb, bra scouting och rätt folk på rätt plats har ÅFF gjort en fantastisik resa. Sedan, med tanke på resurserna, är det svårt att säga hur det blir på lång sikt. Där har vi betydligt bättre förutsättningar med exempelvis större publikunderlag och fler sponsormöjligheter.
Den kortsiktiga frågan är hur det går i derbyt på Kopparvallen i kväll. Både Mats Almgren och Peter Hunt hoppas förstås på seger för respektive klubbar.
- Men oavgjort vore logiskt, så jämnt är det mellan lagen. Annars är drömscenariot att Magnus Eriksson får avgöra och sedan bli avtackad inför flytten till Belgien.