De lockar unga spelare – med träning

MB United tränar fem dagar i veckan och har lockat flera ungdomar till föreningens nystartade lag i vår. Men de ser inte sig själva som ett elitlag.
– Eftersom ingen klubb i Linköping ger barnen möjlighet att träna när de vill så tycker jag att det är rätt att erbjuda dem det, säger tränaren Michael Bornehav.

Foto:

FOTBOLL/LINKÖPING2013-06-21 11:00

Han drog igång satsningen MB United i höstas, tillsammans med Mikael Lindblom som är ordförande. Det började med ett lag för pojkar födda 00, snart startades ett lag för flickor födda samma år. Spelarna kommer från olika klubbar i Linköping med omnejd: Derby, Linghem, Hjulsbro, Mantorp... Pojklaget är obesegrat i år, tjejerna har förlorat en match. De tränar tillsammans fem vardagar i veckan på Anders Ljungstedts konstgräs tvärsöver gatan från Linköping FC:s nya arena.

”Löjlig bullshit”

– Många föreningar hatar oss. De gnäller på oss och säger att vi är en elitklubb, att vi värvar barn. Det är en så löjlig bullshit. Jag säger så här: Föreningarna får skärpa till sig. Annars kommer vi att få ännu fler barn hit. Enda chansen för dem att behålla sina spelare är att de gör sitt jobb bättre. Uppenbarligen så har de inte gjort det, säger Michael Bornehav samtidigt som han och fyra medhjälpare – alla spelarföräldrar – övervakar ett tjugotal killar och tjejer som övar mottagningar och vändningar i smågrupper.

MB United heter officiellt Stångebro United i seriesystemet eftersom Fotbollsförbundet inte tillåter förkortningar i sina namn. Det kostar 6 400 kronor per spelare och år att vara med i laget.

Ambitioner

Det täcker en viss del av utgifterna: bland annat utrustning, planhyra och Michael Bornehavs instruktörslön. Resten betalas av klubbens sponsorer. Michael Bornehavs ambitioner för laget och klubben har vuxit sedan Corren skrev om den nya föreningen i höstas. Då var bland andra Correns sportchef Christer Kustvik mycket kritisk till projektet. I artikelns kommentarsfält på corren.se var reaktionerna blandade. Nu har två lag för flickor och pojkar födda 04 skapats efter att syskon till de äldre spelarna också velat vara med. Nioåringarna tränar tre dagar i veckan.

– Vi kommer utveckla det här som fanken, säger Michael Bornehav. Vi ska köra en fotbollsturnering här i höst som heter Slaget om Stångebro. Det finns många möjligheter.

Fler på gång

När han startade det första laget i höstas hade han 15 spelare. I dag har han totalt 47 barn och ungdomar i de fyra olika lagen. Och fler står på tur. I sommar hade de varit ett hundratal om han inte hade satt ner foten, menar han.

– Vi saknar ett elitlag i stan som kan erbjuda ungdomarna det här. Det finns inte. Jag tror i och för sig inte att IFK Norrköpings 13-åringar tränar fem dagar i veckan heller, men jag anser att om man älskar fotboll och tycker att det är kul så ska man få träna varje dag, säger Michael Bornehav.

”Alla kämpar”

Efter tjugo minuters nötning i en passnings- och vändnings övning samlas killarna och tjejerna runt honom och får nya instruktioner. Nu ska de ska ta emot bollen, vända upp och runt en försvarare som ska försöka störa momentet. Sedan ska både bollmottagare och försvarare ruscha vidare innan övningen startar om och spelarna skiftar plats.

Det syns att de övade på samma sak så sent som i går. Nästan alla vändningar och dribblingar går hem. Den försvarande spelaren vet hur den ska täcka utan att vara för aggressiv så att övningen ska ge så mycket som möjligt.

Efteråt blir det en kort vattenpaus vid sidlinjen.

– Alla kämpar lika mycket här, till det sista. Och hjälper varandra med saker, säger 13-åringarna Ebba Olofsson och Yasmin Torres som spelade i Malmslätt och Linghem tidigare.

– Alla kämpade inte där. De flesta gick på planen. De sprang inte, säger de.

Jesper Hesselgren Sandberg, 13, kommer från Hjulsbro. Han hoppade på direkt när MB United startades upp, och trivs bra i 00-laget som ännu inte förlorat en match.

– Man satsar lite mer än vad andra gör. Det kändes bra att komma till ett bättre lag, säger Jesper. Det enda jobbiga är att det kan bli lite stressigt efter skolan ibland. Jag träffar fortfarande kompisarna från det gamla laget.

Michael Bornehav menar att han inte försöker locka distriktets bästa spelare till MB United. De kommer av sig själva.

– Om du har en riktigt bra spelare som får träna två dagar i veckan i en klubb så kanske den spelaren inte tycker att det räcker. Faktum är att en del föreningar har blivit förbannade och erbjuder mer träning nu. Då får de behålla sina spelare, säger han.

Framtiden

I dagens sista övning delas spelarna in i lite större grupper för avslutsövningar som fortfarande har fokus på mottagningar och dribblingar. För första gången blandas tjejer med killar i en grupp. Vissa tjejer har blivit så bra att det är de jämnåriga killarna som ger dem rätt och jämbördigt motstånd.

”LFC:s framtid”

– De har utvecklats så in i helsike. Framför allt inom tjejfotbollen är det så att de får träna för lite. Du kan tänka dig hur bra de blir när de får köra fem dagar i veckan här. Det här är LFC:s framtid, säger Michael Bornehav.

Än har ingen spelare tröttnat på träningsschemat och slutat i MB United. Om någon spelare skulle få en dipp i motivationen och vilja sluta satsa eller ta ett uppehåll, hur agerar klubben då?

– Vårt mål är att försöka motivera dem. Blir det för mycket så ska vi försöka hjälpa dem till en annan klubb som inte tränar lika ofta, så att vi i alla fall behåller dem inom fotbollen, säger Michael Bornehav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!