Zlatan: Jag är med för att jag förtjänar det

Vem kunde tro det här? Zlatan Ibrahimovic på en presskonferens sida vid sida med Janne Andersson. I en tid av konflikter och polarisering finns plats för försoning och enande.
–I slutändan handlade det om vad som är det bästa för Sverige och nu sitter jag här och är uttagen, säger Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-03-22 15:31

Då är då, luften är rensad, nu ser både Ibrahimovic och Andersson framåt.

På dagens presskonferens var Ibrahimovic lågmäld, vältalig, öppen, känslosam och tacksam över att Janne Andersson ger honom vad som kan bli en sista epok i landslaget.

– Hade jag sagt nej, hade jag nog sagt till mig själv om ett år att jag skulle ha tagit chansen när jag fick den.

– Jag vill inte vara ångerfull.

– Jag tror att man ska fortsätta med det man älskar så länge man kan. Fotboll är det jag står för, det jag älskar, allt annat är bara konsekvenser av det.

Gjort tidigare betyder inget

Ibrahimovic är noga med att slå fast att han inte är med på gamla meriter.

– Jag sade till Janne att ställ frågan när det är dags. Jag kommer inte hit på grund av att jag är Zlatan eller Ibrahimovic. Ska jag vara med ska jag ha visat att jag förtjänar att vara med. Det jag gjort tidigare betyder inget.

– Kan jag bidra vill jag vara med, jag vill känna mig fysiskt bra. Göra det jag kan. Just nu känns det bra, jag är stark. Jag har saknat att spela i landslaget, det har jag gjort varje dag sedan jag slutade förra gången, säger Ibrahimovic.

Vid snart 40 fyllda är han betydligt mera bekant med sig själv än tidigare – och hjälper honom som både person och som spelare.

– Jag har mera tålamod nu, både på och utanför planen. Jag vet vad jag ska slösa energi på och vad jag inte ska slösa på. Och jag är träningsnarkoman. Jag vill inte ha fördelen att inte springa om de andra ska springa. Slutar jag springa, slutar de springa, säger han.

– Jag spelar på ett annorlunda sätt. Klart jag inte gör saker som för fyra år sedan, eller tio eller 15 år sedan. Jag anpassar mig. Just nu fokuserar jag på sista tredjedelen av planen. Där är jag livsfarlig. Jag är mycket smartare där.

"Här för att hjälpa till"

Ibrahimovic lägger just nu inte någon större vikt kring eventuell speltid mot Georgien i VM-kvalet

– Janne gör en värdering, han pratar med alla sina spelare, vad han tänker. Jag är tillgänglig. Jag förbereder mig för spela.

Det bekommer honom inte om han får börja på bänken.

– Det är inga problem. Jag är här för att hjälpa till. Att bara få vara här vid 39 års ålder.... Jag är stolt. Jag kräver inget, jag vill bara bidra.

– Men det är inte bara upp till mig. Tycker inte Janne att jag bidrar och ska vara med är jag inte med.

Pirrande med nya ansikten

Det första besöket på spelarhotellet i Stockholm på många år – åtminstone i rollen som landslagsspelare – gjorde honom både uppspelt och en smula nervös.

– Det kändes bra, några tavlor hade bytts. Jag fick magkänslan som jag hade när jag var med i landslaget för många år sedan. Det som var mer pirrande var de nya ansiktena, spelarna som jag vet vilka de är men inte känner.

Om Ibrahimovic deltar på torsdag sätter han ännu ett landslagsrekord.

Då blir han med sina 39 år, 5 månader och 23 dagar den äldste spelaren som hittills representerat landslaget.

Ett rekord både han och förbundskaptenen Janne Andersson hoppas slås gång på gång.

Med sina 62 mål är han tidernas hittills främste målgörare i landslaget.

Med målet mot Fiorentina i söndags uppmärksammades han i Italien. Med sina då 39 år och 169 dagar blev han den äldste spelaren genom tiderna att göra 15 mål i Serie A.

Fakta: Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981 i Malmö.

Position: Anfallare.

Klubb: Milan.

Tidigare seniorklubbar: Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Paris SG, Manchester United, Los Angeles Galaxy.

Landslagsdebut: 31 januari 2001.

A-landskamper och mål: 116 och 62.

Aktuell: Är tillbaka i landslaget efter att ha tackat nej till spel efter EM 2016. Höll presskonferens under dagen inför VM-kvalet mot Georgien på torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!