Andreas Arver är en av två representanter från Svenska spel som under våren besöker klubbar i damallsvenskan och elitettan. I veckan besökte han Linköping FC för att föreläsa och upplysa om matchfixning.
Alltså: att manipulera en match eller en prestation i en match som går att spela på.
I dagsläget finns det fortfarande inga fall av matchfixning i någon av dessa två ligor, men med det ökade intresset för exempelvis damallsvenskan, ser Svenska spel att risken för fusk också ökar.
Andreas Arver berättade att en match i damallsvenskan 2022 (enligt siffror från Sportradar) i snitt omsatte cirka 20 miljoner kronor och av dessa var cirka 12 miljoner kronor omsättning från den asiatiska spelmarknaden (som är oreglerad).
– Bara för att det inte hänt ska vi inte vara naiva och tro att det aldrig kommer hända. Det är därför vi är här, sa Andreas Arver, integrity officer, efter den 45 minuter långa dragningen.
– Hela fenomenet med matchfixning växer, om vi ser det i ett globalt perspektiv.
Linköping FC-spelarna lyssnade, men det blev inga följdfrågor efteråt. Så har det också varit i de andra klubbarna som Arver besökt.
– Det jag tar med mig är att det här är ett nytt och svårt ämne att hantera för de som är aktiva. Det har varit ganska få frågor, jag hoppas att det kan komma framöver. Det viktiga är att vi ökar medvetenheten.
En fråga under föreläsningen var hur många i rummet som spelat på en match någon gång. Då var det till synes bara en hand som åkte upp. Emma Lennartsson var en av många som inte intresserar sig för spel, men tyckte det var intressant att höra om problematiken med matchfixning.
– Att se hur stort problemet är. Som han sa så är det inte så mycket problem i damallsvenskan, vilket är skönt att höra, sa Emma Lennartsson och berättade att spel inte vanligtvis är någon snackis bland LFC-tjejerna.
– Jag har inte varit med om att vi pratat om spel med odds. Vi har kortspel som vi spelar, men då är det inte med några insättningar.
Hon hade inte heller hört om någon i laget eller ligan som blivit utsatt för frågan om att hjälpa till att matchfixa.
En ljusglimt, som Arver berättade om för LFC-spelarna, var att antalet fall med matchfixning i Sverige minskade 2022. I jämförelse med åren innan.
– Det var en ganska dramatisk minskning. Det är jättekul, men jag vill inte ta ut någon seger i förskott. Att: nu har vi löst problemet i Sverige. Så naiva är vi inte. Vi vill se det här över några säsonger och veta vad det beror på. Vad är det vi gör som kan ha effekt, sa Andreas Arver.
Vilken insats tror du kan ha störst effekt mot matchfixning?
– Dels att man vet att exempelvis Svenska spel och andra spelbolag i Sverige har koll på läget. Det är svårt att komma under radarn eftersom vi jobbar så mycket med de här frågorna. Det tror jag är avskräckande och något som kan påverka, sa Arver och nämnde också svenska spellagen, där det bland annat regleras hur låga divisioner det får erbjudas spel på.
– Det här är inte bara ett spelbolagsproblem, det är ett samhällsproblem och det krävs insatser från olika delar av samhället för att komma åt problemet.