”Vi kanske inte ska sikta på guld varje år”

Vägen framåt för Linköpings FC? Att ta några steg bakåt. ”Vi kanske inte kan eller ska sikta på SM-guld varje år”, säger tränaren Olof Unogård.

Olof Unogård upplever en tuff säsong som LFC-tränare. Nu vill han se att klubben gör ett omtag och väljer en tidigare beprövad väg.

Olof Unogård upplever en tuff säsong som LFC-tränare. Nu vill han se att klubben gör ett omtag och väljer en tidigare beprövad väg.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2019-10-11 09:00

Med tre allsvenska omgångar kvar att spela återfinns topptippade LFC så långt ned som på sjunde plats. En stor besvikelse. Här intill får Olof Unogård svara på ett antal påståenden och mer eller mindre allmänna åsikter om vad som gått snett.

Men sen då? 

Efter två misslyckade säsonger och med utsatt ekonomiskt läge – vad händer då till 2020? Vilken väg tas för att komma framåt?

Unogård tvekar i alla fall inte vad om han vill se.

Han säger:

– Efter två raka guld blev många väldigt sugna på att vara kvar däruppe. Men med tanke på den ekonomiska verkligheten tycker jag att vi redan borde sagt att vi behöver satsa mer långsiktigt. Göra som gjordes med Martin (Sjögren) och sikta på SM-guld om tre-fyra år.

– Försöka hitta tillbaka dit LFC var för några år sedan. Kanske inte samma spets, men med en bredare och mer långsiktig trupp. Det känns som bra läge för att göra ett omtag.

Är ni överens där?

– Ärligt talat vet jag inte exakt hur styrelsen tänker, men jag, William (Strömberg, assisterande tränaren) och Ann-Sofie (Brehmer-Hjertstedt, klubbdirektören) är rörande överens om vad som gått fel och vad vi behöver göra åt det. Det känns inspirerande. Sedan är det upp till styrelsen att fatta de avgörande besluten.

Vad skulle det göra med självbilden om att vara ett lag i världsklass?

– Allt sånt strategi- och visionsarbete måste börja i en omvärldsanalys. Titta vad som händer i Europa. För första gången på mycket länge har inte Sverige något lag i åttondelsfinal i Champions league. Jag tror att damallsvenskan kommer att bli herrfotbollens Holland. Man kan tycka vad man vill om det, men man får acceptera det.

– Vi kommer fortfarande att ha en stark ställning, men i stället för ha ”fotboll i världsklass” som signum kanske det ska vara ”där talanger blir stjärnor”.  Få in U23-landslagsspelare som kan göra samma resa som Jonna Andersson, Magdalena Eriksson och Pernille Harder och många fler gjorde. Nu spelar flera av dem i de bästa klubbarna i världen, säger Olof Unogård.

Han nämner också IFK Norrköpings sätt att jobba som ett annat närliggande exempel.

– De är duktiga på att välja rätt spelare, utveckla dem och sedan ta bra betalt om de lämnar för större ligor. Med det tänket kanske vi inte kan mäta oss med de bästa i Champions league, men vi kan fortsatt slåss om medaljer i Sverige. Vi kanske inte kan eller ska sikta på SM-guld varje år.

Olof Unogård hymlar inte om att det på många sätt varit en tuff och frustrerande säsong.

– Som tränare har jag aldrig varit med om att förlora tre matcher i rad tidigare. Det var en ny och tuff upplevelse och klart att självförtroendet får sig en törn.

Hur yttrar det sig?

– Min känslomässiga reaktion går nog mest att likna vid sorg att det inte går bättre. Jag blir sällan arg, men nedstämd, blir tyst och grubblar otroligt mycket. Men jag tror att det var Poya Ashbagi som sa att man är aldrig så dålig som man tror när man förlorar och aldrig så häftig som man tror när man vinner.

Som vi berättat tidigare har rätt stora delar av nuvarande trupp kontrakt som gäller över nästa säsong, men det är ingen vågad gissning att en viss omsättning väntar.

–  Vi har haft en bruttolista som nu i stort sett är en nettolista. Vi vet vad vi vill gå efter. Elitidrott är ofta ganska logisk. Du får vad du betalar för och jag ser hellre en truppstrategi med mindre skillnad på de som tjänar bäst och sämst. Vi måste använda skattkistan så bra vi bara kan och få ut så mycket som möjligt av varje krona, säger LFC-tränaren.

Fakta

LFC:s senaste år i allsvenskan:

2009: SM-guld.

2010: Trea.

2011: Sexa.

2012: Trea.

2013: Trea.

2014: Fyra.

2015: Fyra.

2016: SM-guld.

2017: SM-guld.

2018: Femma.

2019: Just nu sjua med tre matcher kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!