”Vet inte varför grova förseelser ökat i år”

Vad gör Östergötlands fotbollsförbund för att förbättra klimatet på ungdomsplanerna? ”Jag tycker att vi gör vad vi kan”, säger kanslichef Thomas Kölnäs.

Thomas Kölnäs är kanslichef vid Östergötlands fotbollsförbund och oroad över utvecklingen inom ungdomsfotbollen.

Thomas Kölnäs är kanslichef vid Östergötlands fotbollsförbund och oroad över utvecklingen inom ungdomsfotbollen.

Foto: Peter Calén

FOTBOLL2016-12-03 12:00

2011 var på något sätt den stora väckarklockan för alla som arbetar med fotboll på förbundet.

Då rusade antalet anmälningar om grova förseelser från 159 till 245. En ökning med 86 stycken.

– Då kände vi att vi var tvungna att göra något. Det hade gått alldeles för långt, säger Thomas Kölnäs.

Lösningen blev ett 10-punktsprogram som man kallat för ”Respekt i fotboll” (RIF). En utbildning som togs fram tillsammans med Sisu Idrottsutbildarna och där man satte upp kriterier för vilket ansvar föreningarna hade och vilket ansvar som vilade på förbundet.

För föreningarna handlar det bland annat om att genomföra utbildningar inom det enskilda laget där spelare och ledare diskuterar hur man vill ha det på träningar och matcher och hur man ska uppträda mot varandra och mot andra.

Inför varje match genomför man en Östgötafotbollens Respekt i Fotboll-ceremoni med ”high five” eller handhälsning innan avspark. I samband med detta läser en representant för hemma­laget även upp en ramsa där man förklarar att man respekterar medspelare, motspelare, domaren och inte minst spelet.

– Föreningen ska dessutom ha en uttalad värdegrund som harmonierar med RIF och en policy för hur man hanterar sociala medier, berättar Thomas Kölnäs.

Föreningen ska även initiera möten med den lokala domarklubben för att gå igenom och diskutera frågor rörande etik och moral samt regel- och tolkningsfrågor.

Om det varit tillräckligt kan förstås ingen veta.

– Vi vill ju tro att det gjort något. Antalet grova förseelser har ändå gått ner med 30 procent om man jämför med 2011. Nu fick vi en liten ökning i år, varför det är så kan vi inte svara på, men trenden har varit positiv sen vi drog igång det här. Vi tror ändå att handling leder till nånting och ser ett klart samband mellan föreningar som jobbar med ledarskaps­utbildningar och policy­frågor som rör Respekt i Fotboll och de som inte gör det.

Nu vill förbundet ta ­nästa steg i det här arbetet. Det sker i ett projekt som kommer heta Föreningscoachen.

– Vi kommer att jobba ännu mera ut mot våra föreningar och bland annat lyfta vikten av att hela föreningen måste ta ett helhetsansvar och tydliggöra för sina ledare, spelare, föräldrar och övriga medlemmar vad som gäller beträffande beteenden och uppförande i all sin verksamhet.

I förslaget punktas en del åtgärder, som att jobba mera med uppsökande verksamhet i de lag och föreningar som har störst problem. Att lag som beter sig dåligt själva får bekosta sina match­observationer samt att ta fram en föräldrarutbildning till barnfotbollen som genomförs under matchsammandrag för barn 8–9 år.

Grova utvisningar inom ÖFF

2010: 159 stycken.

2011: 245 st.

2012: 191 st.

2013: 186 st.

2014: 189 st.

2015: 142 st.

2016: 173 st.

Fotnot: Det gäller alla ÖFF:s serier, ungdoms- och seniorfotboll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!