I en intervju med NT riktar IFK:s tidigare ordförande Peter Hunt hård kritik mot IFK Norrköpings nuvarande styrelse och valberedning – till stora delar samma valberedning som för tre år sedan föreslog att Hunt skulle ersättas som ordförande.
Peter Hunt hävdar nu att valberedningen har "misslyckats" och "varit tondöva" gentemot medlemmarna.
– Valberedningens roll har varit att lägga fram förslag till styrelseledamöter och ordförandepost och där har vi levererat utifrån bästa förmåga, säger Björn Persson, som sitter i valberedningen tillsammans med Lars Ahlm och Maria Björk Hummelgren.
Han berättar att valberedningen inför varje årsmöte har en "förankringsprocess" för att få en uppfattning av vad medlemmarna vill se i den föreslagna styrelsen.
– Vi har försökt att jobba för att ta fram de förslag som är bäst för IFK. Sedan är det upp till årsmötet att besluta om vårt förslag ska antas eller kastas, säger Björn Persson.
Han menar att de uppenbarligen har gjort ett bra jobb med att föreslå styrelse, då samtliga förslag har röstats igenom utan något motbud.
– Under de åren vi har haft ansvar, har det under årsmötena inte kommit upp ett enda motförslag på någon annan person.
Mot bakgrund av herrlagets sportsliga kris efterlyser Peter Hunt ett extrainsatt årsmöte, där en ny styrelse kan väljas, i stället för att föreningen ska vänta till det ordinarie årsmötet i februari.
– Att kalla till nytt årsmöte är inte en valberedningsfråga, utan det är en fråga för föreningen. För att det ska ske vill det till att föreningen riktar ett misstroende mot sittande styrelse. Händer det är vårt uppdrag i så fall att komma med förslag för de förändringar som krävs. Men vi är ju inte där i dag och förhoppningsvis slipper vi det.
Enligt IFK Norrköpings stadgar är styrelsen skyldig att kalla till extra årsmöte när en revisor eller minst en tiondel av föreningens röstberättigade medlemmar begär det.
– Valberedningen har inget ansvar för det, utan vi får gilla det läge som uppstår. Skulle så ske, har vi däremot en skyldighet att leverera förslag.
Ni har inget annat ansvar utöver att föreslå en styrelse en gång om året?
– Nej.
Enligt Björn Persson är det dock inte till styrelsen som frågorna här och nu främst ska ställas.
– Det jag ser som den stora viktiga frågan nu är att komma på rätt kurs när det gäller de idrottsliga framgångarna för herrlaget. För det bör påpekas att damlaget aldrig varit mer framgångsrikt än nu, samt att akademi- och ungdomsverksamheten håller hög nivå. För herrarna är det en dipp som har uppstått de senaste sex matcherna, vilket man nog behöver ha lite perspektiv på först. Man måste låta styrelsen och föreningen göra en analys på hur man går vidare, vilket nu pågår.
Det är på den rent sportsliga nivån som det behöver ordna upp sig först?
– Ja, det tror jag, sen finns det andra utmaningar för föreningen i ett långsiktigt perspektiv. Men det är inga nya utmaningar. De har funnits sedan en lång tid tillbaka.
Så det är upp till tränare och spelargrupp att ta tag i säsongen nu?
– Ja. De som är ansvariga för den sportsliga delen av herrlaget och möjligheten att vända på steken – det är på dem som ansvaret ligger.
Du menar personer som Andreas Alm och Tony Martinsson?
– Ja, jag behöver inte säga några namn runt detta, men naturligtvis är det hela ledningen för laget som bär ansvaret. Tillsammans med styrelsen också då, naturligtvis.