– Konstgräs är en viktig del för fotbollen i Sverige och för att den ska kunna spelas året om. Men den har också en hel del negativa aspekter, säger Emma Lindkvist, fotbollstränare och biträdande universitetslektor med forskningsuppdraget att just undersöka konstgräsplanerna och dess miljöpåverkan.
Det är en kall decemberkväll på konstgräset i Ryds Airdome. Konstgräsplanen i Ryd är en av Östergötlands 50-talet planer som innehåller de, om ett par år, förbjudna gummigranulaten.
– Det är de här små kulorna som kommer från gamla bildäck. Från och med 2031 kommer det bli förbjudet i EU att anlägga planer med dessa i.
– I länder som Italien och Spanien finns konstgräs som består av biologiskt material, exempelvis olivkärnor.
Men. Dessa lösningar funkar inte i Sverige.
– När det är kallt och fryser till blir planerna glashala istället, säger Emma.
Totalt finns ungefär 4000 konstgräsplaner i Sverige. Med tanke det antalet är det föga förvånande att utsläppet av de miljöfarliga granulaten har en stor påverkan på miljön.
– Så länge vi har dessa planer måste det vara en naturlig del att borsta av fotbollsskor och kläder så att dessa granulat inte hamnar i naturen, säger Emma.
Än så länge finns inte ett hållbart alternativ att ersätta konstgräset med. Men Emma hoppas att Linköping inser vikten av ett mer hållbart föreningsliv.
– Ska Linköping vara Sveriges mest hållbara region måste föreningslivet vara med i det, säger Emma.