Tunga avhoppet från LFC: "Där har vi misslyckats"

Efter fyra år som ordförande i Lin­köping FC väljer Paul Lindvall att hoppa av med omedelbar verkan. ”Lite tråkigt, men det är rätt tidpunkt att lämna över”, säger han.

Han efterträdde Christer Mård och nu har Paul Lindvall gjort sitt som ordförande i LFC.

Han efterträdde Christer Mård och nu har Paul Lindvall gjort sitt som ordförande i LFC.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2022-11-07 13:45

59-åringen tog i november 2018 över efter Christer Mård som bas för allsvenska topplaget, men nu väljer han att tacka för sig. 

Det bekräftar han själv för Sporten.

– Den sportsliga kärnan är frisk och mår bra. Vi har nått Champions league, även om mycket jobb återstår är ungdoms- och akademiverksamheten större och bättre än någonsin, men vi har en anorektisk organisation. Fyra år är en ganska lång tid för att försöka få ordning på organisation och ekonomi och vi är inte många steg längre fram nu än vad vi var då, säger Paul Lindvall.

Och fortsätter:

– Jag satte upp tre målsättningar när jag tillträdde och två av dem, att ta oss tillbaka till allsvenska toppen och bygga upp akademin, har vi klarat. Däremot har vi misslyckats med att få ordning på ekonomi och organisation och där har jag naturligtvis ett stort ansvar. Jag har försökt i fyra år och då kanske det är läge för någon annan att ta över huvudrollen. Man kan inte i längden ha en organisation som är så underbemannad och som har så små ekonomiska marginaler.

Något extra årsmöte är inte utlyst och i stället tar vice ordföranden Johan Ladenberg över som LFC-bas. Till att börja med till kommande årsmöte någon gång under tidiga våren 2023.

Paul Lindvall fortsätter i rollen några veckor till, men inte längre än så.

– Det behöver tas viktiga beslut kring budget, någon ny kanslitjänst och en del annat. Det ska inte en avgående ordförande göra. För att tala sportspråk känns det bättre att jag spelar bollen vidare.

Spelarna informerades om förändringen efter måndagsträningen och för Sporten avslöjar Lindvall att han själv bestämde sig redan i somras.

– Jag ville inte gå ut med det när vi knappt visste om vi skulle överleva. Det var ett allvarligt läge. Inte så att pengarna var på väg att ta slut till sommaren, men vi såg att det var klart osäkert för oktober och november, säger han.

Sedan dess har bland annat tillkommit ett par miljoner i ekonomisk stöttning av kommunen och övergångspengar från Rosengård för värvningen av Sofie Bredgard, som lämnade av personliga skäl. Klubben gick in i säsongen med runt en miljon kronor i eget kapital och avgående ordföranden vill inte säga för mycket om vad prognoserna pekar på för resultat.

Finns det någon risk att hela kapitalet kommer att ätas upp?

– Det vågar jag inte svara på.

Har det varit pressande?

– Klart att man känner ett stort ansvar när det finns ett sådant engagemang och förväntningar och förhoppningar. Lite tråkigt är det, men det är rätt tidpunkt att lämna över. Att ständigt kämpa med att få ihop debet och kredit och vara så kraftigt underbemannade är inget bra i längden.

Paul Lindvall öppnade tidigare i höstas för att i framtiden även öppna för herrfotboll i föreningen.

Han säger:

– Det har varit en del reaktioner och flera som hört av sig. Allra mest positiva. Men i grunden är det en medlemsfråga. På kort sikt är jag inte orolig. Jag räds vare sig IFK Norrköping eller något annat lag nästa år. Men hur ska vi i framtiden konkurrera med föreningar som har en annan organisatorisk struktur och ett herrlag i botten? Det behöver diskuteras.

Frågan kommer att finnas kvar även om du lämnar?

– Det tror jag. Det hoppas jag.

Kan det bli aktuellt med någon annan roll i styrelsen?

– Nej, jag lämnar helt. Men jag kommer att vara kvar som supporter. Då får jag skrika lite mer på matcherna också. Haha.

Linköping FC 2022

Placering: Trea i allsvenskan. Klart för Champions league 2023.

Flest matcher: Cajsa Andersson, Nellie Karlsson, Alva Selerud och Yuka Momiki, alla 26.

Flest mål: Amalie Vangsgaard 22, Therese Simonsson 8, Yuka Momiki 7, Olga Ahtinen 5.

Flest assists: Alva Selerud 7, Stina Lennartsson 6, Yuka Momiki 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!