Vi har tidigare skrivit om reaktionerna gällande användningen av det potentiellt miljöfarliga materialet granulat på nya konstgräsplanen. Man menar att mikroplasterna riskerar spridas i Boren och närmiljön.
Frågan har tagits upp i både tekniska nämnden och kommunstyrelsen.
Ändå planerar kommunen att gå vidare med granulat.
– I upphandlingen som är ute nu är det SBR (gummigranulat från återvunna bildäck) som är tänkt, och att det är A-planen på Borens IP som blir konstgräsplan, säger Marcin Tabisz, projektledare Motala kommun.
Vad tänker ni om de invändningar som kommit in?
– Vi har tagit till oss av synpunkterna. Dels miljöfrågan, gällande material. Där har vi kollat på vilka alternativ som finns genom att prata med andra föreningar och kommuner om hur de gjort. Sedan har vi gjort vad vi tycker är tillräckligt för att minimera spridningen av granulatet, säger Tabisz.
Man planerar bland annat murar kring området, tydlig information till de som brukar planen samt granulatfällor som fångar upp materialet innan det sprids till omgivningen. Exempelvis ska man inte kunna gå av planen utan att gå genom en gång som borstar av skorna.
Gällande alternativ till granulat berättar Tabisz att man, förutom miljöaspekten, behövt förhålla sig till kostnad och hur bra de olika materialen är att spela fotboll på.
– Och sett till helheten är vår bedömning att det bästa alternativet är att gå vidare med granulat.
Vilka är alternativen?
– Det finns miljövänligare alternativ. Problemet med dem är att de inte är optimala att spela fotboll på. De fryser lätt och kan upplevas hårda och halkiga. De klubbar som använt det har pratat mycket om skador och rivsår, och matcher som blivit inställda på grund av halka.
– Ett annat alternativ är att köra helt utan utfyllnadsmaterial. Men där upplever många att bollen beter sig konstigt, så det är inte heller optimalt för en plan som ska fungera för spel i de högre divisionerna, säger Tabisz.
Kemikalieinspektionen avråder från att anlägga nya fotbollsplaner med granulat, eftersom man på sikt vill få bort vissa mikroplaster helt och hållet från samhället. Hur har ni resonerat kring det?
– Det finns krav på hur höga halter av partikeln PAH8 det får vara, och där har vi sett till att vi inte går över gränsvärdet på 20 mg/kg. Naturvårdsverket förbjuder inte granulat på konstgräsplaner, utan deras krav är att spridningen minimeras, och det är det vi förhåller vi oss till, säger Tabisz.
På måndagen hölls ett möte med representanter från kommunen, Borens IK, Naturskyddsföreningen och boende i närområdet.
Kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) var på plats.
Vad kom ni fram till?
– Vi hade en bra dialog där de boende framförde sina synpunkter och vi svarade på frågor. Vi presenterade hur vi jobbar för att anpassa anläggningen till området och minimera risken för spridning av granulatet.
Henriksson framhåller att man är fortsatt öppna för alternativ, men att det i dagsläget är granulat som gäller.
– Sedan behöver konstgräsplaner reinvesteras med jämna mellanrum, och där kommer vi förstås följa utvecklingen. Kommer det nya material som passar bättre, och som är mer miljövänliga, kommer vi naturligtvis anpassa oss efter det.
Konstgräsplanen planeras byggas under 2023.
Hör mer: I måndagens Sportsnack, podden, utvecklade Borens IK:s ordförande Annica Lindén föreningens syn på konstgräsfrågan.