Därför är Harder nummer ett: "Enorm drivkraft"

Bäst genom tiderna i LFC – och på söndag en av stjärnorna i Champions League-finalen i Göteborg. "Hon har alltid haft en enorm drivkraft att nå toppen", säger Jörgen Petersson, en av de som tidigt såg talangen i Pernille Harder och som även värvade danskan till LFC.

Pernille Harder toppar vår ranking över LFC:s bästa spelare genom tiderna.

Pernille Harder toppar vår ranking över LFC:s bästa spelare genom tiderna.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT/BILDBYRÅN

Fotboll2021-05-15 07:59

Att just Pernille Harder toppar Sportens ranking av "LFC:s 30 bästa spelare genom tiderna" (se sidan intill) har Petersson inget att invända emot. Tvärtom. Den nuvarande sportchefen i Kalmar FF ser värvningen av danskan som en av de bästa "affärer" han gjort inom fotbollen.

– Sett till det du fick ut för varje satsad krona så måste Pernille vara en av allsvenska billigaste spelare någonsin, säger Petersson.

Tillsammans med Martin Sjögren fick Petersson tidigt upp ögonen för dansk fotboll under deras gemensamma tränartid i Malmö. Speciellt fastnade blickarna på en spelare som kom fram som ett superlöfte i talangfabriken Skovbakken och som debuterade i A-landslaget redan som 17-åring – och då gjorde hattrick i debuten(!). 

– Det var inte helt lätt att övertyga henne att flytta från Danmark, och det är ju en hel del regler som man måste följa med så pass unga spelare, men till slut så blev vi överens där på en liten restaurang i Köpenhamn och det var inte alls någon dyr värvning, tvärtom. Pernille var redan ett namn internationellt, men insåg att hon behövde utomlands för att få tuffare matchmiljöer, minns Jörgen Petersson, som då var manager i LFC.

Harder skrev på för 2,5 år och flyttade till Linköping sommaren 2012. I sin första intervju med Corren sa hon bestämt:

– Man ska ju sikta högt och jag siktar på att bli bäst i världen. Det är den största drömmen, och jag kommer alltid träna för att bli bäst.

 Men starten i den nya klubben blev inte riktigt den hon hade önskat, eller tänkt sig.

– Laget hade ju gått oväntat svagt på vårsäsongen och hade det även tufft i början när Pernille kom. Hon blev helt enkelt orolig för att vi skulle åka ur allsvenskan och vad som då skulle hända med henne, säger Jörgen Petersson.

Så blev nu inte fallet som bekant och resten är, som man brukar säga, historia. Harder stannade fem säsonger i LFC och gjorde makalösa 70 mål på 87 allsvenska matcher. Efter SM-guldet 2016 lämnade danskan östgötaslätten för tyska Wolfsburg och blev 2017–18 utsedd till Europas bästa fotbollsspelare. På söndag är hon i Göteborg och ska där, med sitt Chelsea, försöka vinna det åtråvärda Champions League-pokalen i finalen mot Barcelona.

– Framför allt har Pernille en enorm skalle för att vilja bli bäst och är beredd att lägga ned den som krävs för att bli det. Sedan har hon gjort väldigt kloka val genom hela karriären, tagit lagom steg hela tiden för att utvecklas bäst, säger Jörgen Petersson.

Martin Sjögren följde Harders genombrott från början till slut i Linköping. När ovannämnde Petersson lämnade mitt under säsongen tog han över tränarjobbet och startade resan mot guldet 2016 då LFC krossade allt motstånd, vann 20 av 22 matcher och hade ett av svensk damfotbolls bästa lag någonsin.

Det var ingen tvekan om vem som var den stora regissören och faktum är att Pernille Harder var så viktig att spelsystemet delvis förändrades för att få ut mesta möjliga av danskan.

Martin Sjögren, som numera är norsk förbundskapten, säger:

– Hon var extremt viktig för oss. Just det året föll allt på plats. Pernille hamnade i en "tia-roll" med två djupledsforwards framför i Kristine Minde och Stina Blackstenius. De skulle jobba för att skapa den där ytan som vi ville ha Pernille i. Det klaffade väldigt bra, det får man säga.

Hur högt rankar du henne av spelare som du har tränat?

– Hon är den som är bäst. Drivet, mentala styrkan, förmågan att kliva fram när det gäller. Hon har så många saker som är så bra. Oftast brukar det ta lite tid innan man acklimatiserar sig. Men inte för Pernille. Hon bara tog nästa nivå och det har hon fortsatt att göra.


LFC-ikonen Charlotte Rohlin är tvåa i vår ranking och visar inte upp några sura miner för att bli "brädad" av den danska superstjärnan. Tvärtom.

– Ha, ha. Nä, det kan jag verkligen ta och i det här sammanhanget är det riktigt hedrande att vara tvåa. När man har en sån här lista och ser alla namn, då slås man verkligen av hur många otroligt bra fotbollsspelare som varit i LFC genom åren.

Vad är det som gör Pernille Harder så speciell?

– Hennes driv att hela tiden blir bättre. En komplett fotbollsspelare som dessutom har spetsegenskaper. Otroligt duktig. Jag är inte ett dugg förvånad över att hon är där hon är i dag. 

Pernille Harder i en duell mot Kosovare Asllani och Jonna Andersson under VM-kvalet 2018.
Pernille Harder i en duell mot Kosovare Asllani och Jonna Andersson under VM-kvalet 2018.
Pernille Harder

LFC-tiden: 71 mål på 88 allsvenska matcher. 19 mål på 16 matcher i Svenska cupen. SM-guld 2016, två cupguld.

Övrigt: Tränade under flera år med U-herrspelarna i FC Midtjylland – Dolda talanger: "Är bra på matematik och fysik" –  Blev nyligen utsedd, av det amerikanska magasinet Forbes, till en av Europas 30 mest betydelsefulla personer i kategorin "Sport och gaming" – Var en av tre kandidater till att utses till världens bästa spelare i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!