Syskonens tuffa vår – i botten: "Pratar inte så mycket fotboll"

Det har varit en tuff vår för familjen Björk. I varsitt allsvenskt bottenlag. "Vi pratar inte så mycket fotboll när vi ses", säger Lisa Björk.

Lisa Björk har liksom hela LFC haft en tuff vår. Nu hoppas kantspringaren på en roligare avslutning före sommarledigheten.

Lisa Björk har liksom hela LFC haft en tuff vår. Nu hoppas kantspringaren på en roligare avslutning före sommarledigheten.

Foto: Per Bergsten

Fotboll2024-06-06 14:21
undefined
Lisa Björk har liksom hela LFC haft en tuff vår. Nu hoppas kantspringaren på en roligare avslutning före sommarledigheten.

Torsdagsträningen på Stångebrofältet i omväxlande sol och regn är just avklarad när 19-åringen stannar till före avfärd tillbaka till arenan ett antal välriktade utsparkar bort. På lördag är det allsvensk nystart och för Linköping FC väntar bortamöte med Trelleborg.

Efter en vår med alldeles för många förluster är det bara en sak som gäller mot jumbon.

Seger.

Det är så det känns.

– Jag tror att det vänder nu. Jag hoppas verkligen det. En seger skulle betyda mycket för oss, säger Lisa Björk.

Värvad till Linköping från Umeå inför förra säsongen och efter en lovande start inte talangen lika framträdande under andra halvan av säsongen. I år har det blivit fem matcher från start, inhopp i ytterligare tre och så här långt lyser det en nolla i poängkolumnen för mål och assists.

– Vi har inte fått till det som vi vill och jag har inte fått det själv heller. Det har varit tufft och behöver bli bättre. Det är klart att du alltid vill spela, men mitt i allt gäller att hitta ny energi, säger hon.

Bara fyra mil bort är brorsan Carl i liknande läge med IFK Norrköping, som också har betydligt närmare till botten än till toppen.

– Vi pratar ganska ofta och förstås även om sådana här saker. Men när man är med familjen...jag tror ändå att vi ganska bra på att inte prata så mycket fotboll när vi ses. Då finns så mycket annat att snacka om, säger Lisa Björk.

Hon har varit i botten tidigare och åkte ur med Umeå innan flytten till Linköping. Men då var det betydligt mer väntat. LFC kom trea i fjol och ska spela Champions league i höst – men har inlett med bara fem poäng (!) på åtta matcher. Tre bottenkonkurrenter på rad väntar närmast: Trelleborg, Piteå och Örebro.

– Klart att det blir mycket tankar och funderingar på vad som är fel. Det är ganska svårt att koppa bort fotbollen. Speciellt nu när man inte gör mycket annat vid sidan om. Då blir det mycket fokus. Efter en dålig insats vill man ibland tänka att ”äsch, det är bara fotboll”, men det går ju inte.

Hur gör man då?

– Äh, man får försöka hitta på andra saker. Tänka på något annat. Det är lättare nu när det har varit bra väder mycket sol.

Malin Brenn tränade till synes för fullt efter sin skada och finns tillgänglig mot Trelleborg. U23-landslagstrion Emma Östlund, Cornelia Kapocs och Alva Selerud körde vid sidan av planen, men åtminstone de två sistnämnda ska kunna spela. Däremot är Nellie Karlsson borta på obestämd tid på grund av skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!