Spelet om miljonerna i LFC-jakten på guldet

Etta eller tvåa i allsvenskan – då blir det klirr i kassan och många miljoner säkrade för Linköping FC.

Olga Ahtinen och Yuka Momiki jublar.

Olga Ahtinen och Yuka Momiki jublar.

Foto: Mathilda Ahlberg

Fotboll2022-09-22 17:00

– Det skulle vara en bonus både sportsligt och ekonomiskt och underlätta väsentligt. Att målet är topp tre har vi sagt hela tiden, säger ordföranden Paul Lindvall.

Allsvenska guldracet går vidare och för LFC väntar närmast tufft bortamöte med Hammarby på måndag. Just nu är laget tvåa i tabellen, med två poäng upp till Rosengård och en ned till Kristianstad. 

Samtidigt har fjolårets två topplag, Rosengård och Häcken, i veckan spelat sina första matcher i andra kvalomgången till Champions league.

Inträdespengen där ligger på motsvarande 4,4 miljoner svenska kronor. Dessutom får vinnande lag i avslutande kvalet en dryg miljon. Det betyder alltså att du kan få med dig 5,5 miljoner in i gruppspelet – där det finns ännu mer pengar att tjäna. 

Ni förstår själva vad det skulle betyda för ekonomiskt kristyngda LFC.

– Det sportsliga kommer först och det märks att många spelare siktar på och vill spela Champions league. Så det är fel att bara göra det till en ekonomisk fråga. Men klart att det är stora pengar som skulle vara jätteviktiga på många sätt. Det har hänt mycket med ersättningen under de senaste åren och förhoppningsvis fortsätter utvecklingen. Någon budget för 2023 har vi inte gjort än, säger Lindvall.

Även en allsvensk tredjeplats innebär spel i Champions league, men då väntar en inledande kvalomgång där det inte alls rör sig om lika stora pengar.

– Vi har många tuffa matcher framöver, men det ser spännande ut och jag är ganska rejält optimistisk inför nästa år, säger LFC-basen.

Fakta

De har gjort flest mål i LFC under säsongen:

1) Amalie Vangsgaard 18 mål.

2) Therese Simonsson 8.

3) Yuka Momiki 6.

4) Olga Ahtinen 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!