"Som att komma till en annan värld"

Förbundskaptenen antog utmaningen för att utveckla Färöarnas fotboll. "Jag gick igång på det och kände; va fasen?"

Håkan Ericson sköter det sitt landslag på Färöarna på distans, när han inte pendlar mellan Stockholm och Åby för föreläsningar.

Håkan Ericson sköter det sitt landslag på Färöarna på distans, när han inte pendlar mellan Stockholm och Åby för föreläsningar.

Foto: Ulf Stråhle

Fotboll2020-03-28 11:00

Yrkeskarriärens växlingar mellan civila jobb och tränaruppdrag har gjort att Håkan Ericson fått tid att fundera kreativt på olika framtidsprojekt. Pappa Georg "Åby" Ericsons barndomshems hus vid natursköna Torshag ligger Håkan närmast om hjärtat av dessa.

– Jag har lådvis med material från hans tid i svensk fotboll. I Åby bodde också Gunnar Nordahl, Bengt "Julle" Gustavsson, Benny Wendt och Ove Kindvall, bland annat. De och deras släktingar sitter också på minnen. Att samla allt material och ha ett fotbollsmuseum med café här vore en dröm. Många av dem som fortfarande känner till de generationerna är i min ålder och uppåt, på något sätt rinner tiden ut, säger Håkan och lägger handen över hjärtat när han nämner sitt favoritprojekt.

Men det får dröja.

Världsidrotten har tagit timeout för att stoppa ett pandemivirus. Ändå finns det saker att göra för Färöarnas nye förbundskapten.

– Vi skulle ha samlats igår, den första samlingen, berättar Håkan som också tvingats ställa in årtiondets match för det lilla landslaget.

Att få till träningskampen mot Danmark var speciellt i sig för landslaget på den självstyrande ögruppen.

– Då de tillhör Danmark, har de en hatkärlek till dem så därför är det den största matchen de kan tänka sig. Det var första matchen mot dem sedan åtta år, nu fick de ett ja. Tungt att det inte blev av, säger Håkan om coachdebuten som föll offer för coronaviruset.

Nästa match blir Andorra, Erik Hamréns Island och Gibraltar följer innan allvaret börjar i Europafotbollen.

Svårt att veta om ens det blir av.

Men Håkan har valt att fokusera på det han kan påverka. På den lilla ön i Atlanten råder andra villkor än de Ericson tidigare haft som förbundskapten för det svenska U 21-landslaget i nära sju år.

– På Svenska Fotbollförbundets kansli i Sverige sitter det runt 130 personer, på Färöarnas sitter det nio anställda. Det är 5000 som spelar fotboll, i Sverige är det 500 000. En liknelse som jag kanske inte tänkte på först, var att hela Färöarnas befolkning ryms i Friends Arena. Då får man ett perspektiv till allting, säger Håkan om det exotiska uppdraget.

Ericson hann med fyra resor till ögruppen, innan karantänen slog till.

– Att komma till Färöarna är som att komma till en annan värld. Det är så vackert allting. Naturen omställningarna och vädret. Det känns ibland när man är där. "Finns verkligen sådana här platser på jorden?". Det är en dimension till, än att träna ett fotbollslag.

Tillsammans med kansliet har ett nytt ledarteam satts ihop med principen att det ska vara så färöiskt som möjligt. Bara förbundskaptenen, fysioterapeuten och en mental tränare är svenskar. 

– Jag blev fascinerad av dem när jag träffade deras delegation i Stockholm innan jag tog uppdraget. Så liten organisation, men där så mycket satt på plats. De brann för det. Det gick jag igång på. Då kan jag ta att det är på en ganska mycket lägre sportslig nivå, för att kunna förändra vissa saker och göra det mer professionellt. Att inte bara titta på matchresultat utan på att utveckla delar i spelet och organisationen runt omkring. Skulle Färöarna ta sig till ett mästerskap är det århundradets sensation såklart, men att jobba mot något utan att sätta begränsningar gillar jag. Man är fortfarande på väg att bygga någonting, allt är inte serverat. Det är inte obegränsat med pengar. Jag gick igång på det och kände; "va fasen?".

Det är lätt att dra parallellen till Island, som lyckats ta sig till två stora fotbollsmästerskap och som visat att nivåerna krympt mellan de stora och små nationerna. Men det är lång resa framför sig för Färöarna. Det skiljer på förutsättningarna.

På Island finns stora träningsmöjligheter i vardagen och tider i öppna inomhushallar, något som Färöarna saknar. De flesta småbyar har en kyrka, en fotbollsplan och samma härdande klimat som mejslar fram ett speciellt pannben. En av de två klubbarna i Tórshavn har gjort en storsatsning och anställt en dansk heltidstränare. Problemet är bristen på fullplanstider, men man fördelar det så rättvist det går.

– Träningen jag såg med dem var det total storm, två minus. 26 spelare på ena halvan, sju 16-åriga tjejer på den andra. Så är det bara. De har inte tillräckligt med planer för en elitsatsning.

– Ur ett elitperspektiv kan det vara katastrof, ur ett mänskligt perspektiv är det fint. Tränaren hade sagt att "vi ska träna på lördagar". Då hade vaktmästaren sagt "Det får bli före sju på morgonen eller efter 19 på kvällen. För på lördagar är det barnfotboll". Det var inget snack. Så det är klart att det behövs en utbyggnad på lång sikt för dem.

Håkan Ericsson har börjat jobba med att de heltidsarbetande amatörerna, genom sponsring ska få möjligheter att gå ned i arbetstid med heltidslön. Äta rätt, bättre återhämtning och mer fokus i vardagen. Jobba in en mer professionell mentalitet, även om spelarna är amatörer. 

– Fotbollen är det stora, näringslivet har ett väldigt positiv attityd till det också. Klart, nu är det coronatider. Men går det att få lite mer utvecklingsmöjligheter till semiprofessionella förhållanden skulle det hjälpa mycket. Vi jobbar också med att sprida en nyfikenhet till klubbarna om vad vi gör i landslaget. Även om man inte är heltidsproffs ska man ha en attityd som att man är det, säger Ericson.

Hälften av landslaget är utlandsproffs. I allsvenskan kommer Helsingborgs nya mittfältsmotor Brandur Hendriksson spela.  En annan viktig spelare på mittfältet är Hallur Hansen, lagkapten i Horsens i Danmarks förstaliga. Ögruppens stjärna, spelar i Armina Bielefeld som leder ”Zweite Bundesliga”, Jóan Símun Edmundsson. 

Ingen vet riktigt vad som kommer komma ut ur skuggan av covid-19.

Håkan jobbar vidare med det han kan påverka på distans.

– Jag bor fortfarande kvar i Sverige, delar tiden mellan Norrköping och Stockholm – och jobbar också fortsatt med föreläsningar för näringslivet, förklarar han.

Kan coronaviruset påverka förbundets ekonomi?

– Det tror jag att det kommer göra förr eller senare. Fördel var att de håller på att bygga om hemmaarenan, så det var inga landskamper planerade på hemmaplan där de räknat med intäkter. Men sedan har jag förstått att Uefas förskjutning av EM kostade jättesummor, det ska alla förbund dela på. För lilla Färöarna kan det bli en jättesumma, säger förbundskaptenen som har ett fyraårskontrakt med landslaget.

Efter det väntar nya projekt, kanske på hemmaplan, för Håkan Ericson.

Förbundskaptenen från Åby

Namn: Håkan Georg Ericson.

Ålder: 59 år (född 29 maj 1960).

Yrke: Fotbollstränare, föreläsare, inspiratör.

Klubbar som spelare: Åby IF, FK Kick, IK Sleipner.

Klubbar som tränare: FK Kick, Råsunda IS, AIK (assisterande), Väsby IK (två vändor), Vasalunds IF, Väsby IK, Motala AIF, Nacka FF, IFK Norrköping.

Landslagsuppdrag: Sverige U 21 (2011-2017), Färöarna (2019– ).

Karta: Torshag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!