– Vi bör absolut bli bättre på att låta spelare från vår akademi komma fram och det är klart som fasen att vi har som mål framåt att få mer Linköping i A-laget. Det skulle också betyda att det blir lättare att dra publik och att få hit sponsorer, om den lokala kopplingen är starkare, säger Erik Nordqvist, LFC:s klubbdirektör.
Det är en regntung vardagskväll på Bilbörsen Arena. Erik Nordqvist promenerar i katakomberna i arenan, förbi springer en hel del unga tjejer med LFC-lejoninnan på bröstet.
– Det är viktigt att ha med sig att vår akademi är rätt så ung. Vi gjorde en omstart 2020 och det är på den vi bygger just nu, säger Erik som berättar att det till kommande säsong blir en omstrukturering.
– Tobias Stucki, vår tidigare akademichef, lämnar föreningen och tanken är att vi ska kunna allokera våra resurser så att akademin blir plattare.
Hur menar du?
– Att vi inte ska lägga så mycket på en övergripande chef utan mer lägga våra resurser på våra lag. Vi är en förening med rätt så liten budget så det gäller att vara smart med alla beslut och då tror vi mer på att kunna ha extratränare, massörer och så vidare runt våra lag.
Den gångna säsongen var fem (Ella Lundin, Anna van Nunen, Tyra Andersson, Leona Özdemir och Clara Wiklund) av 29 spelare från LFC:s egna akademi. Ingen var ordinarie i startelvan, ingen fick riktigt chansen att visa upp sig framför eventuella scouter från Europa.
– Det kanske hade varit lättare att släppa fram dem om det hade gått bra, samtidigt är jag fullt medveten om att en tuffare säsong också innebär att man bör kunna testa runt mer, säger Nordqvist.
Det är också bara två LFC-talanger (Ella Lundin och Clara Wiklund) i de olika svenska flicklandslagen. Hur ser ni på det?
– Vi är såklart väldigt stolta över dessa tjejer. Samtidigt så vill vi såklart att det ska vara fler. Nu gör vi förändringar för att ge spelarna bättre förutsättningar att lyckas. Det är något vi kommer jobba vidare med för att LFC och spelarna ska bli bättre.
Ett par mil norrut lockas också allt fler Linköpingstalanger av IFK Norrköpings relativt nystartade satsning på damverksamheten. Som backas upp av helt andra resurser än LFC:s. Vid slutet av förra året var LFC:s egna kapital, 1 221 000. IFK å andra sidan redovisade ett eget kapital på 127 896 000.
– Det är klart att vi har märkt IFK:s närvaro. Innan kunde vi kanske plocka talanger från städer som Nyköping och Söderköping till vår akademi. Nu går de till IFK istället och för oss handlar det om att ha mer koll på städer som Vimmerby och Jönköping.
– Men LFC ska också vara det naturliga steget om du vill satsa på elitfotboll och kommer från något av breddlagen i Linköping. Typ Wreta Kloster, Hjulsbro eller Lambohov.
IFK Norrköpings damverksamhet har också större resurser i och med att föreningen har både dam– och herr-verksamhet på högsta nivå, de är en så kallad "dubbelklubb".
– Jag tror att om vi ser till att få med hela Linköping och ser till att fler får upp ögonen för oss så behöver det där med dubbelklubb inte bli så stor faktor. Här i Linköping kommer istället tjejerna alltid komma först och som spelare, eller som förälder, så vet de att i LFC får tjejer alltid de bästa träningstiderna och behöver inte stå i skuggan av någon annan.
En verksamhet som huserar många talangfulla tjejer är Stångebro United. Ella Lundin är en av spelarna som tagit klivet till LFC från Stångebro. Men det finns också exempel på Stångebro-talanger som istället valt IFK Norrköpings akademilag (Alice Lindvall, Filippa Fransson och Leah Sandberg i F17)
Samarbetar ni med Stångebro United?
– I dagsläget har vi inget formellt samarbete mer än att vi huserar i samma lokaler och hälsar på varandra.
Vill ni samarbeta med Stångebro United?
– Vi vill komma fram till konkreta modeller att jobba ihop med Stångebro och behöver hitta speciella samarbeten där vi kan få nytta av varandras spetskompetenser. Vår förhoppning är att kunna sätta oss under vintern och hitta ett samarbete som blir bra för bägge.
Till nästa säsong har LFC två ungdomslag i akademin, ett F17-lag och ett F19-lag. F19-laget slutade tvärsist i F19 allsvenskan (sex poäng från niondeplacerade Bollstanäs) och F17-laget kvalificerade sig inte till SM-slutspelet för F17. Det nystartade "reservlaget" har tagit klivet upp till division 3 till nästa säsong. Tanken är där att kunna erbjuda talanger seniorfotboll, utan att det behöver vara i damallsvenskan.
För när damfotbollen i stort utvecklas i en hög takt, och med det ökade transfersummor för spelarövergångar, är det mest kostnadseffektiva över tid att de spelare som får ta klivet ut i Europa kommer från de egna leden.
– Det är också en grej vi ska bli bättre på. Att ta betalt för våra spelare. Målet är att kunna skriva längre kontrakt med spelare för att få mer pengar och på så sätt investera det i akademin. Samtidigt så är vi bara två heltidsanställda på kontoret så vi behöver fler som drar in pengar till föreningen, säger Nordqvist.
Vill ni ha ännu yngre lag i verksamheten?
– På sikt ja. Men vi kan inte heller gå för långt ner i åldrarna. Skulle vi ha lag med spelare som är säg 5 till 10 år skulle vi nog dränera flickfotbollen i stan. Men att gå ned till att ha ett lag med spelare som är 15 år gamla är absolut en möjlighet om ett par år.