Sargfotboll är framtiden för barnen

Östergötlands fotbollförbund, tillsammans med övriga 23 distriktsförbund, har sedan 2018 gått ut med rekommendationer om att barn mellan sex och sju år ska spela fotboll med sarg. Wreta Kloster är en av föreningarna som tagit till sig detta – och som också har positiva tongångar efter ett sammandrag under helgen.

Sammandrag med Wreta Kloster.

Sammandrag med Wreta Kloster.

Foto: Jon Lennersten

fotboll2019-05-30 09:00

Redan 2010 började Svenska fotbollförbundet tillsammans med de 24 distriktsförbunden prata om att skapa en gemensam syn på tävling och träning för barn och ungdomar. Tidigare har alla distrikt jobbat var och en för sig med dessa frågor och därför har det också sett olika ut i olika distrikt. Det första som hände efter att diskussionerna börjat ta fart var att distrikten tillsammans tog fram en spelarutbildningsplan som kom ut i en första version 2013. Därefter sattes en arbetsgrupp ihop som har jobbat fram de olika spelformerna som skulle komma i bruk till 2018. Östergötland var ett av distrikten som var med och testade det nya riktlinjerna från start där en av de nya rekommendationerna är att barn mellan sex och sju år ska spela matcher tre mot tre med sarger utan målvakter.

– Det handlar om bollkontakt och fotbollsaktioner. När man har tittat på fotbollsmatcher för yngre är bollen ofta mer utanför planen än inne på planen och det tar väldigt lång tid med igångsättningen av matcherna i den åldern, förklarar Carro Phalén, som är tävlingsansvarig inom ungdomsfotbollen i Östergötlands fotbollförbund.

En förening som tog till sig rekommendationerna från ÖFF är Wreta Kloster. De har investerat i två sarger som de haft sedan förra våren. Under helgen användes de under ett sammandrag.

– Min uppfattning, som grundas på vad ledarna i föreningen sagt och vad jag sett själv, är att ungarna tycker det är jättekul. Det blir mycket mer fokus på spel och mycket mindre springa och hämta boll till höger och vänster för ledarna. Det är ett steg i rätt riktning som bygger på lek och lär, säger Wreta Klosters ordförande Jörgen Lööv.

Även i fem mot fem-spel för barn som är mellan åtta och nio år är det tillåtet med sarg. Men där är det endast sarger på långsidan av planen. Det är dock nästan ingen förening i Östergötland, förutom IFK Norrköping, som testat den spelmetoden. När det kommer till negativa tongångar om de nya spelsätten handlar det oftast om kostnader och de praktiska delarna.

– Oftast är det vaktmästarna och de som ska köpa in eller kanske transporterar sargerna som är negativa. Det är klart att det är lite jobb. Men man kan fortfarande spela utan, säger Dan Elofsson, som är ansvarig för spelar- och ledarutvecklingen i ÖFF, medan Carro Phalén fyller i:

– Det har dock mottagits väl och de flesta förstår syftet. Har man fått se och uppleva det här ser man glädjen hos barnen och att det är jättekul. Det är även roligt för oss äldre att spela med sarg då det blir ett helt annat spel.

Än så länge spelar de flesta föreningarna utan sarg, men förhoppningen är att det ska bli mer regel än undantag i framtiden.

– Det kommer nog ta tid innan det är implementerat i alla föreningar, men på sikt kommer det nog finnas hos alla anläggningar, säger Phalén och fortsätter:

– Sargerna har en väldigt lång livslängd och man får se investeringen i ett långsiktigt perspektiv. De är också bra för att man kan byta ut enstaka bitar ifall de skulle bli slitna eller gå sönder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!