Jämfört med ersättningen för herr-VM handlar det bara om småpengar – men som vi berättat tidigare kompenseras för första gången allsvenska klubbarna för de spelare som släpps till VM.
Seriens huvudsponsor Obos har gått in med 1,3 miljoner kronor till de sex lagen med svenska och norska spelare. Det betyder 75 000 kronor per spelare, vilket för LFC:s del innebär 375 000 kronor för kvintetten Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Lina Hurtig, Mimmi Larsson och Frida Leonhardsen Maanum.
Lägg därtill att internationella fotbollförbundet (Fifa) ger ersättning som bestäms utifrån hur länge spelaren i fråga är kvar i turneringen. Beloppet ligger på cirka 4 300 kronor per dag. Hälften till den klubb som spelaren representerar nu och hälften till de klubbar som hon representerat mellan 13 och 22 år.
Exakt hur stor den totala ersättningen blir är svårt att räkna ut, men med tanke på att Sverige kommer att vara med till sista VM-helgen har LFC rätt till ersättning för runt en och en halv månad för sina svenska spelare. Norge, med Leonhardsen Maanum, åkte ut i kvartsfinal och där blir det inte riktigt lika många dagar, men ändå fler än vad klubben budgeterat med. Det negativa i sammanhanget blir nu mindre tid för uppladdning inför allsvenska omstarten.
Sammantaget, med Obos- och Fifapengar, skulle det ge uppemot 840 000 kronor in på LFC-kontot. Lägg därtill att några av ovannämnda spelare samt ytterligare några i turneringen var i klubben under ungdomsåren så är det inte orimligt att anta att slutsumman hamnar någonstans kring miljonen.
Välkomna pengar i det tuffa ekonomiska läget.
Ungdomsersättningen innebär även att exempelvis småklubbar som Vadstena Gif (för Stina Blackstenius) och Mjölby AI (Jonna Andersson) har rätt till viss, om än blygsam, ersättning.
Tidigare har inte damklubbarna fått någon ersättning alls och betalar löner och försäkringar för 365 dagar om året även om spelarna är borta i 100 av dem.
Vid senaste herr-VM i Ryssland var ersättningen för varje spelare runt 72 000 kronor – per dag.