Ronaldos dubbel sänkte Malmö FF

På förhand var uppgiften omöjlig – det var den även i praktiken.

FOTBOLL2015-09-30 20:30

Superstjärnan Cristiano Ronaldo sänkte Malmö FF med sina två mål, men det svenska Champions League-inslaget kom undan hemma mot Real Madrid med hedern i behåll.

Stadion i Malmö har tidigare stormat och gungat bort kvallag som Celtic, Salzburg och Sparta Prag. Stadens stolthet Malmö FF rubbade åtminstone storlag som Atlético Madrid och Juventus något i deras Champions League-fundament under fjolårets besök på Swedbank stadion.

Stormen som blåste in över Malmö denna kväll var dock av en helt annan karaktär.
Den spanska giganten Real Madrid – Champions Leagues främsta klubb med tio titlar.

Världsstjärnor anförda av superstjärnan Cristiano Ronaldo – tre gånger utsedd till världens bästa fotbollsspelare och turneringens främste målskytt genom tiderna med sina 81 fullträffar (före matchen).

På förhand pratade alla om duellen mellan MFF:s högerback Anton Tinnerholm och Ronaldo på Reals vänsterkant. Efter nio minuter ledde östgötakillen från Brokind utanför Åtvidaberg den kampen – offensivt med ett skott på mål.
Den 30-årige superstjärnan från den portugisiska ön Madeira var dock på jakt efter ytterligare en milstolpe i karriären – hans 500:e mål i landslags- och klubbsammanhang.

I årets CL-premiär borta mot Zlatan Ibrahimovic och hans Paris Saint-Germain var det glapp mellan MFF-lagdelarna och Sveriges CL-bidrag blev avklätt i den franska huvudstaden (0–2 var i underkant).

Mot Real Madrid såg det bättre ut under matchens tjugo första minuter, men fotbollsmatcher blir jobbiga när motståndaren har ett drygt 70-procentigt bollinnehav.

– De rullar boll bra. Vi är lite stressade och får jaga, sade Malmö-målvakten Johan Wiland till Viasat.
Trots övertaget var det märkligt nog på en kontring som Real Madrid tog ledningen. Under 15 blixtrande sekunder i matchminut 29 transporterade Real bollen från eget straffområde upp till Ronaldo, som var helt utan MFF-markering på högerkanten. Och i ett sådant läge är portugisen obarmhärtig – Ronaldos 500:e proffsmål var ett faktum. Real Madrid var sedan endast ett Dani Carvajal-skott i ribban och stolpen ifrån att utöka till 2–0.

I andra halvlek kom Malmö ut som ett mer aggressivt lag. Hemmalaget kom runt på kanterna och vågade fylla på i straffområdet. Till slut såpass bra att MFF fick en kvalificerad målchans när lagkaptenen Markus Rosenberg nådde högst på Tinnerholms inlägg, men bollen smet precis utanför Keylor Navas högra stolpe.

Malmö fick avsluta med tio spelare sedan vänsterbacken Yoshimar Yotún fått sitt andra gula kort för kvällen och till slut kom även Ronaldomål nummer två när han satte 2–0 i den 90:e minuten – portugisens 83:e i Champions League.

– Han gör det bra. Det är en duktig fotbollsspelare. Det är en handfull att ta hand om honom, sade Johan Wiland. (TT)