När Lena Sahlin genom MVT får höra talas om att styrelsen i Borensbergs IF:s fotbollsklubb ställt sina platser till förfogande och utlyst extra årsmöte efter "hot och otrevligheter" säger hon att det är ett oacceptabelt beteende, det som ledamöterna utsatts för.
– Vårt råd är att polisanmäla om man utsätts. Även om polisanmälan inte skulle leda vidare till åtal är det en viktig signal, säger Sahlin.
Riksidrottsförbundet gjorde 2018 en kartläggning tillsammans med Brottsförebyggande rådet Brå kring hot, hat och otillbörlig påverkan inom idrotten.
– Kartläggningen visade att det inte är specifika idrotter som utsätts utan funktioner inom idrotterna. Förseelser finns även i lägre nivåer, säger Lena Sahlin.
RF:s råd till en förening är att man ska ha rutiner och beredskap kring hot och hat om det händer. Man ska veta vem man ska vända sig till.
Den utsatte råds att spara eventuellt bevismaterial, att spara skärmdumpar och notera telefonsamtal.
Om man sedan ska lämna eller strida på sin post är svårt att säga. Det kan bara den enskilde bestämma själv.
– Det är människor vi har att göra med, men vi vill att man mobiliserar kraft och tar ställning. Ingen ska behöva avgå på grund av att man utsätts för hot eller otillbörlig påverkan men här behöver flera kliva in och stötta den utsatte så man inte står helt ensam.
Blir det vanligare med hot i svensk idrott?
– Vi vet att det över lag förekommer, men kan inte säga om det blir vanligare. Ingen sådan statistik finns. Vi vet att bland annat unga domare i många idrotter blir utsatta för helt oacceptabla förseelser och här måste vi alla ta ett större ansvar. Hot och otillbörlig påverkan är ett allvarligt problem som måste stävjas och polisanmälas, säger Lena Sahlin.