Proffsäventyr i Europa lockar backen

Ett lyckat EM i sommar kan ta Jessica Samuelsson ut i Europa. "Tyskland eller England skulle nog passa mig bäst", säger hon.

Kvar som forward. Jessica Samuelsson får fortsätta som offensiv kantspelare till höger. ”Ska bli intressant att se hur Örebro spelar mot oss. Senast hade de fembackslinje med Lisa Dahlqvist därnere. De är alltid tuffa att möta borta”, säger Jessica Samuelsson.

Kvar som forward. Jessica Samuelsson får fortsätta som offensiv kantspelare till höger. ”Ska bli intressant att se hur Örebro spelar mot oss. Senast hade de fembackslinje med Lisa Dahlqvist därnere. De är alltid tuffa att möta borta”, säger Jessica Samuelsson.

Foto: Per Bergsten

fotboll2017-05-15 08:53

Många spelare lämnade Linköpings FC efter guldjublet i höstas, men Jessica Samuelsson blev kvar och landslagsbacken huserar för tillfället som – forward. Med Kristine Minde och Marija Banusic fortsatt borta från spel blir hon kvar på den ovana positionen mot Örebro i kväll.

– Första matchen gick bra, men mot Kristianstad senast var det mycket svårare. Jag hoppades att jag lärde mig något av det också. De backade hem så mycket att det knappt blev några ytor att spela på.

– Men det är intressant och känner att jag lär mig mer och mer. Jag tror att jag kan ha nytta av det när jag går tillbaka som back, säger Samuelsson.

Testa annat

25-åringen från Åby är inne på åttonde säsongen i LFC – och det kan, åtminstone tillfälligt, även vara den sista. Kontraktet går ut i höst och hon hymlar inte om att det lockar med spel i en större klubb i en större liga.

Hon säger:

– Någon gång vill jag testa på det. Absolut. Tidigare har jag alltid känt att jag velat stanna här och att det varit det bästa för mig. Nu börjar jag bli lite mer sugen på att också få testa något annat.

Något drömland?

– Tyskland eller England skulle nog passa mig bäst som fotbollsspelare. Det vore kul att hamna där någon gång. Men du vet hur det är, som back är det inte lika många klubbar som drar i dig. Du är inte lika eftertraktad. Haha.

Samuelsson är självskriven i den blågula startelvan inför sommarens EM-slutspel i Nederländerna och det är svårt att tänka sig ett bättre skyltfönster.

– Du känner alltid att du vill prestera, oavsett vad det är för match. Men klart att det blir lite extra med landslaget och att du få fler ögon på dig på internationella matcher. Det ska bli skitkul med EM. Det blir revanschmatch mot Tyskland direkt.

Jättebra

LFC har inlett allsvenskan med fyra raka segrar och en poäng i Örebro räcker för att ta tillbaka serieledningen – inför prestigeladdade toppmötet med Rosengård på lördag.

– Resultaten har varit jättebra så här långt. Prestationsmässigt finns det mer. Det som känns bra är att vi verkligen har spelat ända in i slutet och trott på det hela vägen, säger Jessica Samuelsson.

Hon erkänner att den nya positionen som forward inneburit en något annorlunda känsla inför matcherna.

– Tidigare har jag alltid haft något att luta mig emot och förhålla mig till. Det är svårare nu. Man är mer nervös för att man inte riktigt vet och kan sin roll på samma sätt. Lite extra nervositet kan göra att du presterar bättre, men också att du blir mer stirrig och hakar upp dig på smågrejer. Det gäller att hitta balansen där.

Matchdags

Kif Örebro–Linköpings FC

Allsvenskan, Behrn arena, måndag 19.00

Corren tippar: 1–1

Läget i laget: Utöver långtidsskadade Johanna Rasmussen missar Kristine Minde (lår) och Marija Banusic (fot) minst ytterligare en match.

Notera 1: Tuff period väntar för LFC med matcher mot i tur och ordning Örebro (b), Rosengård (h), Göteborg (h), Djurgården (b, svenska cupen) och Piteå (b).

Notera 2: Lagen möttes i kvartsfinal i svenska cupen i våras. Då vann LFC med klara 3–0.

Oddset: 1) 3,95 X) 3,32 2) 1,77.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!