När Pelé bodde i Åtvidaberg – en vecka av minnen

Under en minnesvärd sommarvecka 1966 öppnade Åtvidaberg famnen för världsartisten Pelé – och välkomnade honom med bowling, IOGT:s folkdanslag och Hardes orkester. Plus en massa kärlek.

Många åtvidabergare ville se Pelé och de andra stjärnorna när de anlände till orten. Här har fotbollsstjärnorna just kommit till Åtvidaberg efter en fyra timmars bussresa från Arlanda. Pelé var trött, men stannade ändå till och skrev autografer.

Många åtvidabergare ville se Pelé och de andra stjärnorna när de anlände till orten. Här har fotbollsstjärnorna just kommit till Åtvidaberg efter en fyra timmars bussresa från Arlanda. Pelé var trött, men stannade ändå till och skrev autografer.

Foto: Corren

Fotboll2022-12-30 12:17

Pelé älskade det. Som uppladdning inför VM i England 1966 var veckan i lilla Åtvidaberg den perfekta uppladdningen för den nygifte världsstjärnan och det brasilianska landslaget. 

Visst hamnade Pelé i fokus även i Åtvidaberg, med autografjagande östgötar och 90 brasilianska journalister på plats, men han fann ändå ett välbehövligt lugn kring Hotell Stallets omgivningar som gjorde honom på bra humör. Det sade han själv till den församlade pressen under den för Åtvidaberg historiska veckan.

undefined
Nygifte Pelé visade sig för nyfikna fans från hotellfönstret.

"Vi vill inte bo mitt i centrum, men inte heller långt ute i periferin, vi vill ha en rofylld plats, men ingen ödemark, vi vill vara för oss själva utan att känna oss övergivna, vi vill ha alla idrottsfaciliteter till hands utan att vara på internat, vi vill inte stanna kvar hemma, men vi vill känna oss som vi vore det", sade den brasilianska truppens överhuvud, dr Gossling, till Correns utsände reporter.

Det man sökte hittade man i Åtvidaberg, och det var i en taxi ute på den brasilianska landsbygden som planerna gjordes upp för lägret mellan just dr Gosling och Facit-direktören Gunnar Ericsson. Den senare hade goda affärskontakter i Brasilien och var även en stor fotbollsvän med sitt engagemang i ÅFF.

undefined
Pelé och Gunnar Ericson utanför Stallet. Det var i mångt och mycket Ericssons kontakter som gjort att det brasilianska landslaget valde just Åtvidaberg som uppladdningsort inför VM.

Pelé och brassarna stannade i Åtvidabergs under en hel vecka, men gjorde också en avstickare till Göteborg där laget spelade en träningslandskamp mot Sverige inför 47 000 åskådare. Braslien vann med 3–2 och Pelé övertygade och visade finfin VM-form.

"Allra bäst i laget var givetvis Pelé. Han har nu framspelarens roll och är som sådan helt magnifik. Pelé kan konsten att behandla en boll på alla upptänkliga sätt. Han är liksom fastvuxen med bollen", skrev Correns reporter från matchen. 

Brasilien hann även med att visa upp sina färdigheter på Kopparvallen – och hela nio brasilianska radiostationer direktsände i stort sett varenda steg som spelarna tog. Förutom träningspassen bjöds det också in till en "Brasiliansk afton" i samhället under måndagskvällen den 27 juni. Så här löd programmet:

Klockan 18.15: Konsert av Åtvidabergs blåsorkester. Avmarsch från Hotell Stallet klockan 18.
Klockan 18.30: Brasilianska VM-laget välkomnas och presenteras på planen.
Klockan 18.40: ÅFF-Brasilien, vänskapsmatch.
I pausen framträdande av IOGT:s folkdanslag och efteråt var det dans till Hardes orkester fram till klockan 24.

undefined
Brasilianska VM-laget under en av sina träningar på Kopparvallen i juni 1966. Man eftersökte lugnet i Åtvidaberg inför allvaret som komma skulle i England.

Brassarna kom till spel med ett reservbetonat lag och Pelé fick bara publiken se vid presentationen. Superstjärnan bjöd dock frikostigt på sig själv utanför planen och skrev autografer leendes och avspänd. Brasilien, utan sin anfallsstjärna, vann med 8–2 över ÅFF (Veine Wallinder och Bernt Söderström gjorde ÅFF-målen).

På kvällens efterfest vid Stallet hade Pelé det stora nöjet att träffa artisten Lill Lindfors, och nöjet var garanterat ömsesidigt. Om det blev någon dans för de båda till Hardes orkester förtäljer emellertid inte historien. Bosse Ohlsson, en av ÅFF-spelarna på den tiden, minns i dag matchen och aftonen med brassarna:

– Så här med distans till det så är det förstås en ofantligt stor grej att få ha varit med om. Pelé och de andra stjärnorna gick omkring där i sina träningsoveraller, mitt bland allt folk, och vi åt och hade det trevligt. Det var kött på stora grillar och vad jag minns fanns det inga vakter eller poliser alls där, men det var ju en annan tid förstås.

undefined
Pelé i samspråk med artisten Lill Lindfors. Den senare hade det här året fått en stor hit med "Nygammal vals" som hon framförde med Svante Thuresson.

Mäkta belåten med Pelés närvaro i Åtvid var även chefen för bowlinghallen i Åtvidaberg, Christer Östfeldt. Han hade egentligen sommarstängt, men öppnade bowlinghallens dörrar för de brasilianska gästerna och fick se bollbegåvningen Pelé imponera med kloten.

"Pelé är ju riktigt bra!", utbrast hallchefen när han såg Pelé slå strike efter strike.

Något som också gick hem hos brassarna var den svenska husmanskosten på Stallet och en i Åtvidaberg boendes spanjorska såg till att akuta "språkfrågor" löstes smidigt mellan svenskar och brassar. Från Facits exportavdelning i Stockholm fanns också sju medarbetare på plats på orten för att hjälpa den brasilianska pressen som värdinnor. 

Så – när på den brasilianska truppen rullade ut från Åtvidaberg och Östergötland efter den dryga veckans vistelse var det muntra miner i alla led. Visst hade kalaset kostat en rejäl slant för orten, men också givit massor tillbaka i form av PR, kontakter – och inte minst – härliga minnen av en leendes Pelé, världsstjärnan.

– Det är klart att det här betydde oerhört mycket för Åtvidaberg som ort. Man sågs inte längre som den där bonnhålan efter brassarnas besök, säger Bosse Ohlsson, som fortfarande då och då, blir påmind "ute på stan" om sin svettiga kamp mot dribblingskungen Garrincha under vänskapsmatchen. 

undefined
Pelé under en av träningarna på Kopparvallen.

VM i England blev däremot ingen succé för Brasilien, som fick lämna mästerskapet redan efter gruppspelet. Pelé uppvaktades hårt av motståndarna och skadade sig. Fyra år senare, i Mexiko 1970, kom dock den ljuvliga revanschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!