Paret som förenar IFK och LFC

De lever med samma sport – men i olika klubbar. ”Det blir väldigt mycket fotboll”, konstaterar LFC:s Elin Landström om livet med IFK:s Maths Elfvendal.

Sambos med fötterna i varsitt elitlag i länet. Mycket kretsar kring fotbollen för LFC:s vänsterback Elin Landström och IFK Norrköpings assisterande tränare Maths Elfvendal som bor tillsammans ett stenkast från Östgötaporten.

Sambos med fötterna i varsitt elitlag i länet. Mycket kretsar kring fotbollen för LFC:s vänsterback Elin Landström och IFK Norrköpings assisterande tränare Maths Elfvendal som bor tillsammans ett stenkast från Östgötaporten.

Foto: Christer Gustafson

Fotboll2018-04-24 05:00

Solljuset bryter in i lägenheten från det stora fönstret. På tallriken ligger fyra kakor av olika sort till det kaffe som Maths Elfvendal serverar från köket i den öppna planlösningen.

Det är så nära Östgötaporten det går att komma, precis bakom den östra läktaren. Här bor IFK Norrköpings målvaktstränare och Linköpings FC:s nya vänsterback för den här säsongen och det är härifrån deras två karriärer har sin utgångspunkt.

Frågan blir naturlig.

Hur ofta hinner ni ses?

– Haha. Det är väldigt olika från vecka till vecka. Eller från dag till dag. Idag råkade båda vara träningslediga, men jag ska iväg till Stockholm i eftermiddag. Det är inte så att vi sitter sysslolösa, svarar Elin.

– Vi räknade häromdagen och det är fem olika scheman som vi måste synka mellan, om man hårdrar det litegrann. Sedan är vi ganska flexibla, det är tränings- och matchtiderna som är styrda, säger Maths.

Som elitspelare på damsidan är det andra förutsättningar och en annan verklighet om man vill någonting med sin sport. Elin Landström kommer från Vännäs och hade sina första elitsäsonger i Umeå IK, har sedan varit två säsonger i Kopparberg/Göteborg innan hon inför den här säsongen kunde flytta till Östergötland och skriva ett treårskontrakt med LFC.

Där är hon förutom spelare även engagerad i klubbens arbete med att knyta kontakter med klubbarna i närområdet. Dessutom anställd på 20 procent hos Spelarföreningen. Och så ovanpå det studierna på juristprogrammet där hon tar examen i juni.

– Det finns perioder där man önskar att man gjorde lite mindre. Men nu är det sluttampen på studierna. Efter det ska jag testa på att ha det lite lugnare. Jag lovar att inte ta på mig något nytt, säger Elin.

Kan det ge mer rättvisa förhållanden att kunna satsa för att bli så bra som möjligt som spelare?

– Jag hoppas på det i alla fall. Vi får se vad det kan ge.

Maths Elfvendal är inne på sin fjärde säsong i IFK Norrköping. I år har han lagt till assisterande tränare på sitt cv tillsammans med målvakstränare. Den sistnämnda rollen har han även sedan 2016 i det VM-klara svenska landslaget. Med tanke på dygnets timmar är det inte svårt att inse att mycket kretsar kring sporten de båda älskar.

– Det blir väldigt mycket fotboll. Men annars, när vi har tid, gillar vi att gå ut och äta. Jag vet inte vad vi gör så mycket annars, säger Elin med ett skratt och fortsätter:

– Har vi någon annan hobby? Igår ”slogs” vi om vem som skulle ha vilken match på tv:n. Båda tyckte att de jobbade. Maths ville se Hammarby inför deras match och jag ville se Rosengård–Göteborg för att vi möter dem. Vi fick lite hälften, hälften till slut.

Båda betonar dock att med så hektiska scheman är det viktigaste att bara få vara tillsammans när det blir tid över.

Maths Elfvendal blev fotbollstränare redan som ung när knäet inte höll efter flera operationer. När han kom till IFK blev han allsvenskans då yngste tränare och han har ofta lyfts fram av de målvakter han tränat för sin nogrannhet och sitt analytiska jobb.

Det jobbet stannar inte i tränarrummet på Östgötaporten utan följer även med hem till lägenheten.

– Elin är ett bra bollplank, säger Maths.

– När det gäller relationen med backlinjen kan jag komma med en del, mer än när det gäller målvakterna, svarar Elin.

– Jo, men också hur mycket man ska visa inför en match, hur mycket man ska kommunicera från tränare till spelare. Generella saker som är viktiga att bolla med någon som har erfarenhet från den yppersta eliten.

Hur mycket ser ni av varandras matcher?

– Vi går på dem så ofta det går. Men i år verkar det svårt att synka. Jag har sett två landskamper hittills men det blir mer nu än när jag bodde i Göteborg. Det var inte alls så ofta då, då fick man se allt på tv, säger Elin Landström.

Är du lika fotbollsanalytisk som Maths?

– Vi är nog rätt så nördiga båda två.

– Du gillar små detaljer som kan diskuteras. Fotbollen är så komplex, så stor yta och så många spelare inblandade. Man är aldrig fullärd, ju mer jag lär desto mer inser jag vad jag inte kan. Sedan slappnar vi av ibland och ser en Champions League-match och bara följer spelet. Det är viktigt att ha ett fungerande socialt liv för att må bra och därefter jobba bra, säger Maths.

Linköpings FC har blivit svenska mästare två år i rad. Elin Landström hymlar inte med att hon kommit till klubben för att det är rätt ställe att utvecklas på – och för att hon gärna upplever glädjen i att få ta hem en titel.

– Det handlar mycket om att få ihop gruppen, laget och sätta det spelsystem vi vill ha, men jag är väldigt sugen på att vinna SM-guld, säger hon.

– I Linköping finns de bästa förutsättningarna för mig fotbollsmässigt. Det är svårt att peka på en sak, men det är många bra spelare och några av Sveriges bästa finns här. Det är bättre förutsättningar runt omkring också än jag haft förut med medicinskt team och sådana bitar. Att kunna få mat efter träningarna, så man slipper lägga energi på det, säger Elin Landström som varit uttagen i A-landslaget men fortfarande väntar på sin första landskamp.

Du har fortfarande drömmar att komma ut i Europa?

– Jag kommer väldigt gärna ut, men just nu är fokus på Linköping såklart. Gör jag det bra här kommer kanske chansen i Europa också. Jag får vara glad så länge vi får bo ihop här.

– Det är en föränderlig värld, fotbollen, konstaterar Maths som också har siktet på att komma ut i Europa och till någon klubb där i sin tränarroll.

Han fortsätter:

– Jag vill ut så småningom. Samtidigt har jag det väldigt priviligierat här med den stöttning jag får av klubben. IFK Norrköping är väldigt, väldig bra ur en svensk kontext. Jag trivs bra med målvakterna och truppen som är riktigt grym när det kommer till att ha en utvecklande miljö. Det utvecklar mig också. Jag har inte bråttom, är relativt ung fortfarande och tidigt i min karriär.

Han fick uppleva hur det är att vinna SM-guld redan sitt första år i Norrköping. I år pratar klubben om att vända trenden efter placeringsraden 1–3–6 de senaste tre säsongerna.

– En match i taget är klyschigt men det är klokt. Det är små marginaler i elitfotbollen och tappar man några procent på att man svävar iväg kan det ge utslag. Inte över en eller två matcher kanske men över 30 omgångar, säger IFK-tränaren.

Han är från Härnösand men pluggade i Umeå.

Elin Landström är från Vännäs och har spelat i Umeå IK.

Kände ni varandra redan från den tiden?

– Då var vi mer bekanta som pratade ibland. När jag spelade tränade vi efter varandra och det finns inte så jättemånga fotbollsspelare där uppe så vi stötte ihop ibland. Vi såg faktiskt nyligen en gammal bild där vi båda var med, men det måste varit länge sedan för då kände vi inte varandra, säger Maths.

– Du var målvaktstränare i mitt lag också, säger Elin.

– I två år va?

– Det borde du veta bäst, hur många år du var där, svarar Elin med ett skratt.

Idag är de båda sambos och bidrar till varsin del av elitfotbollen i Östergötland.

Elin och Maths

Namn: Elin Landström.

Position: Vänsterback.

Nuvarande klubb: Linköpings FC.

Tidigare klubbar: Umeå IK, Kopparberg/Göteborg.

Namn: Maths Elfvendal.

Position: Assisterande tränare/målvaktstränare.

Nuvarande klubb: IFK Norrköping.

Tidigare klubbar: IF Älgarna och Umeå FC som spelare. Umeå FC och Umeå IK som målvaktstränare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!