På väg mot allsvenskan – då kom chockbeskedet

Linköpingskillen Jesper Hesselgren Sandberg var på väg att slå sig in i Elfsborgs A-lag. Då kom ett läkarbesked som ändrade precis allt.

Jesper Hesselgren Sandberg startade sin fotbollskarriär i Hjulsbro och spåddes en lysande karriär. Han hade just fått ett lärlingskontrakt med Elfsborg när ett läkarbesked förändrade allt.

Jesper Hesselgren Sandberg startade sin fotbollskarriär i Hjulsbro och spåddes en lysande karriär. Han hade just fått ett lärlingskontrakt med Elfsborg när ett läkarbesked förändrade allt.

Foto: Peter Calén

Fotboll2021-01-27 19:00

– Först förstod jag nog inte riktigt. Och nu, mer än ett år senare, känns det nästan ännu mer märkligt.

Vi träffas på Borås arena. Det var här karriären skulle ta fart, efter att han fått lärlingskontrakt med allsvenska Elfsborg. Han lämnade moderklubben Hjulsbro IK när han var 12 år, spelade en säsong i MB United, gick vidare till AFK Linköping för att sedan flytta till Borås och Elfsborgs fotbollsgymnasium.

Jesper berättar om några lyckade år där han bland annat var med och tog två SM-guld för u17 och u19 lagen i Elfsborg. 

Men det var också där och då som problemen började. Han berättar själv:

– Laget som vinner SM-guld får vara med och kvala till Uefa Youth League, motsvarigheten till Champions League på ungdomssidan. Den 2 oktober 2019 mötte vi Midtjylland hemma på Borås arena och efter matchen, som vi förlorade med 1-2, stod jag och pratade med min pappa när en okänd man kom fram.

Det var matchläkaren. Alla som spelar Youth League får göra en hälsokontroll med blodprov, urinprov och EKG. Han berättade inga detaljer men förklarade för Jesper att de hade sett avvikande svar på hans EKG-test. 

Det blev starten på en lång process som ännu, 15 månader senare, inte är helt klar. En utredning som just nu tvingat honom att sluta spela fotboll.

Jesper är samlad när han berättar, men det märks tydligt inslag av ledsamhet, besvikelse och en gnutta oro i hans röst. Samtidigt finns en vilja att komma tillbaka till fotbollen.

Men just nu säger läkaren, kardiologen Mats Börjesson, nej till att rekommendera vidare spel på elitnivå.

Samtidigt som en rad andra läkare som Jesper kommit i kontakt med under utredningen, närmare bestämt 28 stycken, menar att han kan spela vidare.

– I och med den svenska kardiologen – avrådde från vidare elitspel valde lagläkaren i Elfsborg, som är den som har sista ordet, att gå på samma linje och stoppa mig, säger Jesper.

Lärlingskontraktet med Elfsborgs seniortrupp gick därmed om intet. Han fick inte spela vidare.

Efter olika tester av hjärtat har han fått diagnosen HCM, eller hypertrofisk kardiomyopati, vilket innebär en förtjockning av hjärtmuskeln. 

– Det finns olika former av den här sjukdomen och varianten som jag har är lindrig. Den heter apikal och innebär att jag har en mindre förtjockning på hjärtats spets. Det är ovanligt, betydligt vanligare är att förtjockningen sitter mellan hjärtkamrarna.

Det var strax före jul 2019 som beskedet kom, där han rekommenderades att inte syssla med elitidrott.

Samtidigt ville han inte ge upp utan ha ett andra utlåtande från en annan läkare, då det fanns mycket som kändes oklart med diagnosen. Han fick via sin agent kontakt med en hjärtläkare i Belgien som bara jobbar med idrottsmän. 

– Han och två andra läkare tittade på de undersökningar vi gjort och kom fram till att jag visst kunde spela vidare.

Jesper berättar att han efter det vände sig till spelarföreningen i Sverige som hjälpte honom vidare till en norsk sportkardiolog, Harald Jorstad, som arbetar i Nederländerna. Hans team i Amsterdam anses vara ett av de främsta i Europa på sportkardiologi och de diskuterade hans fall på en konferens med 25 specialister. 

– Ingen av dessa avrådde från fortsatt spel, de anser att jag kan fortsätta min elitkarriär. De berättade att det finns individuella idrottare som tävlar på olympisk nivå med en svårare grad av den här sjukdomen. Jag har fått ett brev där jag anses lämplig att tävla utan begränsningar, men att jag ska genomgå noggrann uppföljning med regelbundna tester av hjärtat.

Det har gått 15 månader sen dagen då han spelade sin senaste match. Elfsborg har hjälpt honom med ett tränaruppdrag i ett av klubbens elitlag på ungdomssidan, men drömmen att själv spela fotboll finns kvar.

– Mitt mål har hela tiden varit att spela fotboll på heltid och kunna leva på det. Jag hade kommit en bra bit på väg, men efter det här har jag väl så smått börjat inse att drömmen om att få spela allsvenskan med Elfsborg kanske inte kommer att infrias.

Han berättar att telefonen ringde häromdagen, från en klubb i division 1. De ville att han skulle komma och spela för dem.

– Jag vet inte hur jag ska göra. Ett tag efter att jag fått beskedet blev jag väldigt trött på fotboll och stängde av helt. Från att allt jag gjort kretsat kring fotbollen, alla beslut jag tagit varit utifrån fotbollen, så fanns inte suget där alls. Jag blev bara less på det, tittade inte på några matcher.

Han tittar ner, funderar en stund och fortsätter:

– Nu har det vänt lite. Elfsborg har hjälpt mig mycket i det här, sportcheferna Stefan Andreasson och Tony Lundqvist har varit bra och stöttande och gett mig chansen att testa på tränarrollen.

Samtidigt brottas han med flera frågor. Att spela fotboll eller inte? Att fortsätta försöka nå sin dröm om att leva på sin fotboll?

Och inte minst, att lita på de svenska läkarnas rekommendation eller på de utländska sportkardiologerna?

– Det är jättesvårt. Först blev jag ganska orolig för egen del när jag fick höra om den här sjukdomen. Den går inte att göra något åt den och det är ganska många, en av 500, som har den. De flesta utan att veta om det. Samtidigt, när så många av specialisterna utomlands gett andra besked känner jag mig lugnare.

Jesper berättar att han i början av februari ska göra en ny undersökning av hjärtat, på Universitetssjukhuset i Linköping. Det kan bli avgörande för hans framtid.

– Förtjockningen jag har är någon millimeter och nu ska man se om den här växt eller inte. Vad resultatet blir kommer nog att betyda mycket för att vilket beslut jag tar om framtiden.

Under de senaste månaderna har han tränat en hel del på egen hand. 

– Jag har kört ganska hårt med löpning, gym och spelat mycket padel med kompisar här nere. Jag känner mig i ganska bra form och har aldrig haft några problem med hjärtat.

Jesper flyttade från Linköping till Borås för fyra år sedan och även om drömmen om att få spela allsvensk fotboll med stadens lag kanske försvunnit talar mycket för att han blir kvar ett tag till.

Så division 1-klubben som hört av sig är inte ÅFF eller Linköping City?

– Haha, nej det är det inte. 

Han tittar ut över arenan där han spelade sin senaste match för 15 månader sen. Han minns hur han grämde sig över att laget förlorade matchen, men mest av allt minns han det korta samtalet med matchläkaren.

– Det känns som att chansen försvann där och då. På ett ögonblick förändrades allt.

Hypertrofisk kardiomyopat

Hypertrofisk kardiomyopati är en sjukdom som gör hjärtmuskeln tjockare. En del märker inte av sjukdomen medan andra blir andfådda, får ont i bröstet, hjärtklappning och svimmar. Hjärtmuskelns förtjockning upptäcks oftast i tonåren men många får diagnosen först i vuxen ålder.

Många har inga symtom alls och vet inte ens om att de har sjukdomen. Det är vanligt med symtom vid fysisk ansträngning och HCM är ofta orsak till de plötsliga dödsfall som kan inträffa i samband med idrott.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!