"Orättvisan kan rättas till"

Damfotbollen ligger långt efter herrarnas när det kommer till publik, sponsorer och ekonomi. Det är en orättvisa som bör rättas till, anser Peter Henriksson.

Foto: Peter Jigerstrom

FOTBOLL2014-10-07 08:44

”Det är tråkigt att det inte finns någon allsvensk fotboll i Linköping”. Det är en kommentar som Peter Henriksson möter då och då och som han snällt sagt har tröttnat på.

– Jag brukar fråga vad de menar och påpeka att vi har ett lag som spelar både i allsvenskan och i Champions league. Då skruvar de ofta på sig, säger han.

Peter är en ”vanlig” idrottsförälder som följer sina barn på olika arenor. Han har inget förflutet inom fotbollen för egen del, annat än ett genuint intresse. På nära håll har han dock sett hur tjejer förfördelas inom idrotten.

– Unga tjejer spelar med så mycket glädje och energi, men någonstan längs vägen till senior händer något och damerna kommer i andra hand, efter herrarna. Vi måste försöka komma förbi det problemet.

EM i Sverige 2013 blev stor succé och såg ut att lyfta damfotbollen. Men sedan sjönk modet snabbt igen när Anders Svensson fick en bil på Fotbollsgalan för sitt landskampsrekord medan Therese Sjögran, som dessutom har spelat över 40 matcher fler än Svensson i den blågula tröjan, inte nämndes med ett ord.

– Betänk också att LFC har spelat i Champions league, knappt utan att få en krona. Malmö FF vinner en match och får nio miljoner, säger Peter.

Han känner sig inte arg. Men väldigt trött. Trött på att Sverige inte har kommit längre inom idrotten och att situationen tycks få fortgå.

– Jag känner att det här ger mig lite fighting spirit. Jag vill se vad man kan göra, säger han.

Tillsammans med bland andra Kentys ordförande Petra Hammarstedt arbetade han fram projektet Flickfotbollens dag.

– Vi skriker inte efter kvotering eller efter stöd från svenska fotbollsförbundet. Vi vill visa att vi kan göra något på egen hand, säger Peter.

Östergötlands fotbollsförbund kopplades in som samarbetspartner. De hade nyligen startat Fotbollsfonden i syfte att engagera näringslivet mer i sporten och eftersom Linköpings kommun vädrade framgång för damfotboll efter EM så ville de också vara med. En miljon pytsades in i ÖFF, pengar som skulle användas i satsningen på flickfotboll under 2013 och 2014.

– Det betydde bland annat att vi kunde hyra Linköpings arena till Flickfotbollens dag och hjälpa till att fylla dagen med aktiviteter, säger Johan Thorén, ÖFF:s representant.

– Det här är ett av flera projekt inom ÖFF för att främja flickfotboll och vi vill gärna se det som en del i en framväxande rörelse, inte som en aktivitet som sker vid ett tillfälle.

I söndags samlades tolv lag med flickor födda 2004, elva från Linköping och ett från Nyköping, på Linköpings arena. Resultaten i matcherna var inte viktiga, däremot fick tjejerna med sig en skön känsla av att stå i spelargången, vandra ut på gräset tillsammans till musik, skaka hand med sina motståndare och höra speakern ropa upp deras namn.

– Det här är på riktigt, det är så här det går till i elitfotbollen och det ville vi att tjejerna skulle få känna, säger Peter Henriksson.

Utöver matcherna fick spelare och ledare jobba tillsammans i olika teambuildingsövningar och Calle Barrling, förbundskapten för U23 dam, var på plats och pratade om självkänsla.

Dagen avslutades med att alla tittade på matchen mellan LFC och Eskilstuna.

– Tjejer och ledare var mycket nöjda, solen sken och det var mycket folk på arenan. Jag tycker att vi nådde vårt mål, säger Peter Henriksson.

Vad blir nästa steg?

– Först och främst ville vi göra den här dagen så bra som möjligt. Nu får vi utvärdera och se hur vi går vidare. För mig är det en tillfredsställelse att kunna genomföra ett sådant här arrangemang och samtidigt ett bra sätt att ge tillbaka till föreningslivet.

Bollen är i rullning i Linköping. Dam– och flickfotbollen har visats upp och manifesterats i en egen dag.

– Jag tror att vi har byggt en go känsla hos tjejerna och det betyder att vi redan har kommit långt, säger Peter Henriksson. Med den känslan har vi vaccinerat dem mot motgångar och dåliga upplevelser i framtiden. Det är givetvis en vaccinationsspruta som måste fyllas på många gånger, men förhoppningsvis har vi gett ett bra grundskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!