Om machokulturen: "Lära oss att vara kritiska"

Machokulturen i fotbollen har pågått för länge. Under året har Östergötlands fotbollförbund utbildat sig om jämställdhet inom idrotten. "Vi behöver utbildningen för att lära oss att bli mer kritiska mot oss själva", säger Thomas Kölnäs, kanslichef på ÖFF.

Johan Pettersson föreläste om machokulturen i idrotten i ett våldsförebyggande syfte.

Johan Pettersson föreläste om machokulturen i idrotten i ett våldsförebyggande syfte.

Foto: Carl Holmqvist

Fotboll2021-11-18 14:12

Att våga visa känslor, kunna slå en felpass och känna sig trygg i omklädningsrummet ska vara en självklarhet. Men så är inte verkligheten för alla ungdomar. Östergötlands fotbollförbunds samlingar av ungdomar är inget undantag.

– De som kommer och är med oss ska känna de verkligen fick vara sig själva. Genom att ha många som har koll på aktiviteterna ska vi kunna se tendenser på när det inte ser bra ut, säger ÖFF:s kanslichef Thomas Kölnäs.

Under året har ÖFF genomfört utbildningen "Fifty/Fifty". Ett utbildningsmaterial som RF SISU (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna) ligger bakom. Personal och förtroendevalda i ÖFF har genomfört flera utbildningstillfällen.

Utbildningen går ut på att förbund och föreningar ska få mer kunskap om varför det är viktigt att jobba med jämställdhet och vilka vinster det ger både föreningen och individerna.

Thomas Kölnäs berättar att ÖFF velat identifiera misstag i sitt eget sätt att agera. 

– Det är lätt att tro att det bara är andra som har den här typen av problem. Vi inom fotbollen ska föregå med gott exempel, säger Thomas Kölnäs.

Vad är det viktigaste ni lärt er av utbildningen?

– Att bara för att man tror sig bemästra de här frågorna, så behöver man vara ödmjuk och vara lite eftertänksam. Hur man uttrycker sig och vad man skriver. Att ständigt jobba förebyggande. Bara för att vi gått utbildningen så har vi inte gått i mål, säger Thomas Kölnäs.

På tisdagen samlades ÖFF-representanter för ett extra utbildningstillfälle. Johan Pettersson, jämlikhetskonsult på Make equal, föreläste och hade workshop med fokus på machokultur inom idrotten. 

Han pratade bland annat om normer, makt, maskulinitetsnormer och hur läget inom idrotten ser ut idag. I det lyftes samhällsproblem som mäns våld mot andra och hur det börjar tidigt. 

– På ena sidan finns en tendens att bara prata om vilka problem som finns och på andra sidan pratar man bara om hur bra idrotten är, säger Johan Pettersson efter föreläsningen.

Han utvecklar:

– Det finns ett jättestort syfte i att prata om båda de sakerna samtidigt. Att saker på många sätt blivit bättre. Att det finns större utrymme att prata om identitet och normer. Samtidigt är det för tidigt för att slå sig på bröstet. Det finns enorma utmaningar kvar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!