I slutet på veckan åker 30 deltagare och åtta instruktörer från Östergötlands fotbollsförbund till Västerås för att vara med på lägret. Där får de chansen att utveckla sina kunskaper, i både teorin och praktiken.
Parallallt med lägret pågår nämligen Aroscupen, en turnering som alla domare från ÖFF:s läger kommer att få döma i. Dessutom kommer de få respons på sina domarinsatser – av andra domare.
– Långt ifrån alla som dömer gillar att stå i centrum, det är inte lätt att hamna i en sån situation. Därför kan det vara skönt att faktiskt få döma inför personer som vet hur det är, säger lägeransvarige Freddy Engström.
Domarkåren är i mångt och mycket, särskilt på lokal nivå, uppburen av ideella krafter. Så när deltagandet minskar, som det gjort på senare år, uppstår problem.
– Vi har länge brottats med att hitta tillräckligt med folk, säger Engström.
– Varje år är det ungefär 160 nya domare som utbildar sig hos oss. Men när man går in i sitt andra år brukar det, av olika skäl, bara finnas runt fem–tio stycken kvar. Då blir det ju mycket resurser som går till spillo för vår del och det här lägret kan ses som ett försök att få fler att stanna kvar.
Freddy Engström dömer själv fotboll på lokal nivå och kan känna igen sig i den orolighet som ofta finns hos framförallt nya domare.
Han har varit där själv.
– Jag kan ärligt säga att jag dömde livrädd under de fyra första åren, berättar han.
– Jag kollade på klockan varannan minut under matcherna och ville bara att det skulle ta slut. Nu har jag dömt i 15 år och egentligen förstår jag inte hur jag kunde fortsätta. I efterhand önskar jag att någon hade förklarat för mig att jag faktiskt hade rätt när jag trodde att jag hade fel, för det krävs att man hjälper varandra att stå på sig.
Där kommer domarlägret in i bilden. Samtidigt som det är lätt att uppmärksamma och förfäras av vad vissa domare tvingas stå ut med finns det en uppsida av domarkåren.
– Man ska komma ihåg att det fortfarande finns goda krafter och bra stöd runt omkring. Jag har aldrig upplevt att alla går emot en domare, säger Engström.
Kanske är det därför rekordmånga domare, unga som gamla och oerfarna som rutinerade, har anmält sig till årets domarläger. Om inte annat visar det på en något gryende framtid även för fotbollens mest utsatta.
– Faktum är att vi har satsat mycket hårdare på marknadsföring den här gången. Vi har startat en hemsida just för lägret, spridit det på sociala medier och personligen gjort mejlutskick till berörda domare, säger Engström.