ÖFF efter publikbeskedet: "Inte hunnit prata ihop oss"

Svenska fotbollförbundet har kommit fram till att tillåta 50 åskådare på matcherna framöver för distrikt och klubbar i lägre serier. Men hur ÖFF ställer sig till de nya riktlinjerna återstår att se.

SvFF tillåter nu publik i de lägre serierna i landet. I veckan kommer ÖFF gå ut med sina riktlinjer till föreningarna i Östergötland.

SvFF tillåter nu publik i de lägre serierna i landet. I veckan kommer ÖFF gå ut med sina riktlinjer till föreningarna i Östergötland.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/B

Fotboll2020-08-10 16:08

– Vi har inte hunnit prata ihop oss. Vi i tävlingsutvecklingskommitén får ta ställning, med skyndsam hantering såklart, säger Carro Phalén, tävlingsutvecklingskonsulent på ÖFF. 

SvFF:s uppdaterade riktlinjer gällande att tillåta 50 åskådare på matcher riktar sig enbart till breddfotbollen. 

Breddfotbollen i det här fallet är samma sak som distriktsfotbollen. 

Det innebär att det påverkar division 3 och nedåt inom herrfotbollen, division 2 och nedåt för damfotbollen samt all barn- och ungdomsfotboll. 

– Vi kommer värdera de nya riktlinjerna och återkomma till föreningarna i Östergötland med våra rekommendationer någon gång under veckan, säger Phalén. 

Regeringens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer innebär vissa restriktioner kring de som väljer att utnyttja de uppdaterade riktlinjerna.

Matchen måste spelas "på en inhägnad idrottsplats eller annat kontrollerat arenautrymme."

Trängsel måste undvikas, åskådare som inte tillhör samma familj/sällskap ska hålla avstånd på minst 1,5 meters mellanrum, åskådarna ska ha tillgång till handsprit och överlag ska en god hygien hållas på idrottsplatsen.

Hur ska man avgöra vilka 50 personer som får komma in på matcher, först till kvarn som gäller?

– Det kan jag inte svara på just nu. Men vi vill inte behöva ställa våra föreningar inför sådana dilemman. Utan där ska vi (ÖFF) ha klara riktlinjer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!