Höga testosteronnivåer hos kvinnor är ett omdebatterat ämne som har lyfts främst inom det Internationella friidrottsförbundet ((World Athletics, tidigare IAAF) och fallet Caster Semenya. Den sydafrikanska stjärnan på 800 meter får inte delta i vissa tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron, ett beslut från WA som fått kritik.
Samtidigt ser nu andra idrotter ett möjligt behov av könstester. Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet (SvFF), tror att allt fler kommer börja snegla på friidrottens regelverk och enligt Radiosporten öppnar SvFF för att införa någon form av könstester på elitnivå.
– I värsta fall kan man hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande, säger Anders Hübinette till Radiosporten.
Han ser också risker med eventuella tester.
– Jag tror verkligen att man ska tänka igenom det noggrant. Till att börja med: I vilka sammanhang behöver vi ens ha de här regelverken eller möjligheten till kontroller?, säger Anders Hübinette
När Linköpings landslagsspelare Nilla Fischer får höra om tankarna reagerar hon starkt.
– Jag tycker att det är helt fel om det skulle bli så. Helt fel. Och jag tycker att det är extremt kränkande, att vi som kvinnor, att våra kroppar skulle undersökas och kontrolleras på ett kränkande sätt, säger Fischer till Expressen.
Hon utvecklar sitt resonemang för tidningen:
– När en kvinna är vältränad och snabb, då ska det ifrågasättas och undersökas. Då är det som att någonting inte stämmer, och då ska det kontrolleras. För mig är det helt oacceptabelt.
Hur skulle du ställa dig till att själv bli könstestad?
– Jag är väldigt tveksam till om jag skulle gå med på det. Med all den framgång jag har haft och den rutin jag har nu, så skulle jag inte gå med på att testas, säger Nilla Fischer.
Radiosporten har även varit i kontakt med Riksidrottsförbundet, som är försiktigare i frågan.
– Nu går det att mäta testosteron, men den dagen vi också kan mäta exempelvis mental förmåga eller mental styrka, ska vi börja sätta begränsningar för det? Var drar man gränserna för vad som kan anses som lika villkor? säger idrottschefen Peter Mattsson.