Nya IFK-halsduken som berör: "Känns inte riktigt bra"

IFK Norrköpings "Linköping-halsduk" har väckt reaktioner. "Att lyfta en halsduk som det står Linköping på...det är en syn som jag har svårt att ta till mig", säger IFK-supportern Rickard Enlund.

Kommer det att skymtas fler IFK Norrköping-halsdukar i Linköping framöver? Det återstår att se.

Kommer det att skymtas fler IFK Norrköping-halsdukar i Linköping framöver? Det återstår att se.

Foto: Montage

Fotboll2023-09-11 21:02

Det var i förra veckan som IFK Norrköping aviserade att deras supportershop numera säljer halsdukar som man själv kan skräddarsy.

Antingen med namnet på stadsdelen som du bor i – eller i orten som är din hemvist.

Att Söderköping och Motala fanns med gick friktionsfritt genom bruset.

Inte att Linköping dök upp som ett alternativ.

Fredrik Nilsson, evenemangsansvarig herr och säkerhetsansvarig dam i IFK Norrköping, berättar att initiativet från början togs av Peking Fanz som presenterade idén.

Han har tagit del av diskussionen som har varit på sociala medier kring Linköping.

– Dels förstår jag de som har varit lite negativa, och jag förstår bitarna kopplade till identitet och rivalitet mellan städerna. Samtidigt har vi sedan Åtvidaberg gick ner i serierna varit enda alternativet på herrsidan i fotbollen – och snart är vi förbi även på damsidan. Så det är klart att folk från Linköping som vill kolla på fotboll kommer att göra det i Norrköping framöver om de inte redan gör det, säger Fredrik Nilsson.

Det var enigt bland alla inblandade att Linköping skulle finnas som alternativ?

– Det fanns tveksamheter och det diskuterades. Men slutsatsen som vi landade i är att vi är laget i Östergötland liksom. Och den positionen ska vi ha.

Av årets sålda säsongskort till Platinumcars Arena – cirka 4 700 stycken – är fyra procent från Linköping.

undefined
IFK Norrköping-supportrar i Linköpings centrala delar i samband med damderbyt i maj.

50-årige Magnus Bark är född och uppvuxen i Norrköping, men har bott i Linköping länge.

Han välkomnar "Linköpings-halsduken".

– Det är väl trevligt. Det är inga konstigheter egentligen tycker jag. Det är rimligt eftersom Linköping aldrig verkar få igång någon herrfotboll på elitsidan som inte går i stöpet på underhållande sätt, säger Magnus Bark som har en bakgrund i Peking Fanz styrelse.

Har du någon förståelse för folk som är emot det?

– Nej, egentligen inte. Jag ser inte att det är konstigare att det finns Linköping än att det finns Finspång eller vad som helst.

Rickard Enlund, 55 år, har följt IFK Norrköping sedan barnsben och reagerade negativt när han noterade Linköping som valbar stad.

– Det finns en rivalitet sedan länge mellan städerna som går långt tillbaka i tiden. Att städerna har olika karaktär, Norrköping är arbetarstaden och Linköping är akademikerstaden. Det är väl det som man sen på nåt sätt har anammat i nyare generationer tänker jag, säger Rickard Enlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!