Norrköping ville ha ÅFF-aren

ÅFF-målvakten Gustav Jansson är kvar på Kopparvallen – men efter i somras kunde han ha spelat om det allsvenska guldet med IFK Norrköping.

Gustav Jansson ville till Norrköping men klubbarna kom inte överens om övergångssumman.

Gustav Jansson ville till Norrköping men klubbarna kom inte överens om övergångssumman.

Foto: Peter Jigerström

Fotboll2016-09-23 09:30

Efter mål av Shkodran Maholli och ett självmål som Kevin Deeromram ordnade fram, blev 2-1-segern mot Syrianska ett mycket stort steg på vägen mot att Åtvidabergs FF även 2017 spelar i superettan. Med bara sex omgångar kvar att spela är det tolv poängs betryggande avstånd till just Syrianska på kvalplats.

– På förhand var det en mycket viktig match som blev en mycket viktig seger för oss, sa ÅFF:s målvakt, Gustav Jansson, efteråt.

Norrköping budade på Jansson

Vi kan avslöja att just Gustav Jansson i somras var på väg bort från klubben. Allsvenska serieledaren IFK Norrköping ville ha ÅFF-målvakten som ersättare för skadade David Mitov Nilsson och Jansson själv var sugen på att testa.

– Det är inte varje dag man får chansen att spela med de svenska mästarna, så självklart var det lockande, svarade Jansson.

Men allt sprack när klubbarna inte kom överens om ersättningen. IFK var inte i närheten av att betala det som ÅFF ville ha för sin lagkapten. Jansson blev kvar i superettan och IFK värvade i stället Michael Langer från amerikanska Tampa Bay.

– Om jag blev besviken? Nej, jag spelar under kontrakt med ÅFF. Just nu fokuserar jag på att vi ska hålla oss kvar i superettan, allt det andra får jag ta i november. Men det är klart det lär ske en del förändringar i spelartruppen till nästa säsong, vi vet inte ens vem som blir tränare.

Drömmer om allsvenskan

Det råder inga tvivel om att Gustav Jansson har klivit fram i rollen som förstemålvakt i år. Därmed har den egna spelglädjen blivit större, berättar han, och viljan att satsa mot toppen igen likaså.

– Jag har fått en nytändning i år, efter att det varit lite upp och ner för mig tidigare. För mig har det alltid varit en bakomliggande målsättning spela på högsta nivån, och så är det fortfarande. Jag tycker inte att man ska sätta ribban på superettan, säger Jansson, som sitter på ett 1+1-årskontrakt i ÅFF.

Hade du inte fått kritik om du gått till just IFK Norrköping?

– Säkert, det första jag lärde mig när jag kom till ÅFF var att Norrköping är rivalen.

– Å andra sidan är jag från Katrineholm och där har Norrköping alltid varit laget närmast mig. Det är nog inte heller så heta känslor mellan lagen idag. Det känns snarare som en kamratlig relation mellan dem.

IFK Norrköping är för närvarande upptaget med att försöka försvara sin titel som svensk mästare. Och med sju omgångar kvar ligger östgötalaget etta i allsvenskan.

Om det säger Jansson:

– Det är en helt fantastisk prestation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!