Miljövänligt konstgräs blev en flopp: "Väldigt halt"

Linköpings kommun valde att satsa på ett mer miljövänligt alternativ när man byggde den nya konstgräsplanen i Skäggetorp. Bara två år efter invigningen upplever fotbollsföreningar att planen inte går att använda när temperaturen sjunker.

Hemgårdarnas BK har haft stora problem med halka på konstgräsplanen i Skäggetorp, även när temperaturen ligger kring "nollan".

Hemgårdarnas BK har haft stora problem med halka på konstgräsplanen i Skäggetorp, även när temperaturen ligger kring "nollan".

Foto: Privat

Fotboll2022-03-04 16:30

– Så fort temperaturen rör sig mot nollan blir planen väldigt hal, skaderisken ökar och det blir svårt att genomföra ordentliga träningar, säger Ayar Shekha, ordförande i Hemgårdarnas BK.

Konstgräsplanen i Skäggetorp invigdes i maj 2020.

– Det är fantastiskt att det finns en konstgräsplan i Skäggetorp. Men det är beklagligt att planen inte går att använda när det blir kallt och i slutändan är det fotbollsföreningarna som blir lidande.

 Andreas Hagström är idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun och han är väl medveten om problematiken.

– Alla konstgräsplaner riskerar att bli hårda när det blir kallt ute och vi försöker lösa problemet genom att bland annat salta planen. 

När beslutet togs att bygga konstgräsplanen valdes ett mer miljövänligt alternativ som fyllnadsmaterial. I stället för det gummigranulat som ligger i flertalet konstgräsplaner användes behandlad sand som är biologiskt nedbrytbar.

– Nya material är inte prövade i samma utsträckning som till exempel gummigranulat. Vi har uppmärksammat större bekymmer med planen än vad vi förutsåg.

Hade ni från kommunens sida kunnat undersöka detta närmare innan planerna började att byggas?

– Inte utifrån den kunskapen som fanns då. Vid tidpunkten när besluten togs kring den här planen fanns det inget som tydde på att den skulle vara dålig under vintertid. Vi tar givetvis med oss erfarenheten när vi handlar upp nya planer. 

Kostnaden för Skäggetorps konstgräsplan landade på drygt 7,5 miljoner kronor, själva grässystemet stod för drygt 2,5 miljoner kronor av totalsumman.

– Vi kollar på hur vi ska komma till rätta med problemen som föreningarna upplever. I absolut sämsta fall kan det på sikt bli aktuellt med att byta grässystem helt och hållet.

Är inte det problematiskt?

– Det är klart att det är problematiskt om det sker väldigt nära inpå att man har tagit gräset i bruk. Vi räknar med att ett nytt konstgrässystem ska hålla ungefär i sju år och det är också vad vi räknar med ekonomiskt.

Något som ska underlätta för Linköpings fotbollföreningar under vintermånaderna är den nya "airdomen" i Ryd. Byggnationen av hallen har dock dragit ut på tiden på grund av försenat bygglov.

– Den ligger lite efter men vi räknar med att den ska tas i bruk runt midsommar i år, säger Andreas Hagström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!