Mångmiljonsatsning för jobb och fotboll i Motala

Svenska fotbollsförbundet har fått 24 miljoner i EU-stöd för sysselsättningsprojektet Reboot-fotball for jobs. Motala är en av de fyra orterna som valts ut att ingå i projektet.

Thomas Kölnäs, kanslichef på Östergötlands fotbollsförbund, ser projektet Reboot - fotball for jobs, som en unik möjlighet att skapa sysselsättning och stärka fotbollen i Motala.

Thomas Kölnäs, kanslichef på Östergötlands fotbollsförbund, ser projektet Reboot - fotball for jobs, som en unik möjlighet att skapa sysselsättning och stärka fotbollen i Motala.

Foto: Pär Andersson

Fotboll2021-01-09 07:00

Skapa fler arbetsstillfällen med hjälp av fotboll. Det är det huvudsakliga målet när Svenska fotbollsförbundet nu sjösätter projektet Reboot-fotball for jobs. Ett projekt som Europiska socialfonden beviljat 24 miljoner i stöd till.
På fyra orter i Sverige, med den gemensamma nämnaren att de alla har utsatta och idrottssvaga områden, ska totalt 100 deltagare erbjudas en plats i projektet. 
Förutom Motala så ingår även Göteborg, Umeå och Norrköping i projektet. 
– Svenska fotbollsförbundet ser vikten av samhällsnyttan som föreningarna gör. Nu vill fotbollen ta ett större ansvar för att vi får en positiv samhällsutveckling. Och Europeiska socialfonden vill se om idrotten kan genomföra ett sånt här projekt, säger Thomas Kölnäs, kanslichef på Östergötlands fotbollsförbund. 

Han berättar att Svenska fotbollsförbundet kontaktade dem redan för två år sedan och ställda frågan om Östgötafotbollen skulle vara intresserade av att ingå i projektet. I det läget var tanken att Skåne skulle ingå. 
– Vi sa direkt att dyker det upp en möjlighet i framtiden så vill vi vara med. Motala kom in när Malmö hoppade av. Då ringde jag Motala kommun och frågade om de skulle vilja vara med. De fick en dag på sig att ge besked men de svarade ja direkt. Att de var så positiva till det tycker jag är fantastiskt roligt. Så nu har vi i Östergötland två platser, säger Kölnäs. 


I Motala ska 25 personer erbjudas en plats i projektet där de under ett år ska få idrottslig utbildning. 

– Det riktar sig främst mot ungdomar som står utanför arbetslivet. Men det kan även vara nyanlända eller långtidsarbetslösa som har försörjningsstöd av kommunen. De ska få en bra utbildning varvad med praktik. Det kan vara att de är med som funktionärer vid olika arrangemang. Eller att titta på hur vi kan få in fler verksamheter i de områden som är idrottssvaga i Motala. Att stärka de områdena ser vi som en viktig del i projektet, säger Kölnäs. 
Som fortsätter: 
– Det här kommer ge ringar på vattnet och vi tror att det kommer ge mycket mer positiva effekter utöver att de här 25 deltagarna får en utbildning.  Vi kommer styra projektet ihop med SvFF men vi ska göra det tillsammans med fotbollsklubbarna i Motala. Det är jätteviktigt att de är med oss. 

Har ni gått ut till klubbarna och frågat om de vill vara med?
– Vi har inte gått ut på bred front till föreningarna än. Men det finns ett intresse bland föreningarna. Vi har redan blivit kontaktade av ett antal föreningar som vill vara med och det är vi jätteglada för. Att Motala kommun ställer sig så positiva till det och att det finns ett härligt engagemang bland föreningarna gör att det finns en plattform för att det här ska kunna bli riktigt bra. Och det finns fler aktörer som vill vara med. 

Utöver de 25 deltagarna så skall också en projektledare och fyra handledare anställas för projektet i Motala. 
– Projektledaren kommer ha en mycket viktig roll. Där vill vi ha en person som har väldigt mycket koppling till Motala. Den personen ska vara på plats till den 1 februari. De fyra handledarna någon månad senare. Deltagarna ska vara utvalda till den 1 maj och då ska vi ha byggt upp organisationen, säger Kölnäs.
Han fortsätter: 
– Totalt så kommer vi alltså ha fem personer som kommer jobba heltid för att skapa sysselsättning och stärka fotbollen i Motala. Det är unikt.

Reboot - fotball for jobs

 Projektet riktar sig till unga, 15-24 år, i första hand, men också till nyanlända invandrare och långtidsarbetslösa.

Inom ramen för projektet kommer 100 deltagare att få ta del av en utbildning som innehåller arbetsmarknadskunskap, fotbollens ledarutbildning, studievägledning, fysisk aktivitet och praktik i en förening. Utbildningen pågår under ett år med sex månaders utbildning och praktikförberedande aktiviteter, därefter sex månaders praktik. 

Källa: Svenska fotbollsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!