Många walk over i fotbollen: "Inte analyserat i detalj"

Är det en trend eller en tillfällighet att fler lag än tidigare lämnat walk over i den lokala fotbollen 2021? "Det är för tidigt att dra några växlar", säger Carro Phalén vid ÖFF.

Carro Phalén, tävlingsutvecklingskonsulent vid Östergötlands Fotbollsförbund, kan konstatera att det i år blivit allt fler matcher som slutat med walk over.

Carro Phalén, tävlingsutvecklingskonsulent vid Östergötlands Fotbollsförbund, kan konstatera att det i år blivit allt fler matcher som slutat med walk over.

Foto: Montage

Fotboll2021-10-07 09:30

Carro Phalén är tävlingsutvecklingskonsulent vid Östergötlands Fotbollsförbund. Vi bad henne plocka fram siffror på antalet matcher inom seniorfotbollen som gått till WO, walk over. Resultatet är tydligt.

* 2019: 36 stycken.

* 2020: 26 st (halv säsong)

* 2021: 31 st (halv säsong)

– I antal är det inte fler i år, men då ska man komma ihåg att det spelats betydligt färre matcher än 2019 som är det år som är bäst att jämföra med.

Vad är anledningen?

– Jag tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser redan nu. Vi har inte analyserat det i detalj ännu, därför vill jag inte spekulera för mycket i orsakerna.

Carro Phalén säger också att de sett betydligt fler flyttade matcher den här säsongen. Där har man varit generösa från förbundets sida. 

– Överlag har vi gått lagen till mötes i så stor utsträckning som det varit möjligt, men speciellt i de serier som inte har någon upp- och nedflyttning. Där har vi gett möjlighet att spela matcher även efter den sista lottade omgången, för att de ska kunna bli av.

Det har också setts en ökning av antalet lag som dragit sig ur seriespelet, både inför och under säsongen.

– Det har skett framförallt i de äldre ungdomsserierna och de lägre seniorserierna. Och det är på de nivåerna vi generellt har svårare att hålla spelare kvar inom fotbollen.

Vi ställer återigen frågan om det ska ses som en trend eller bara en tillfällig nedgång. Carro Phalén säger:

– Det är kanske först när vi ser antalet anmälda lag till nästa års serier som vi kan få en tydligare bild av läget.

Både Svenska Fotbollsförbundet och ÖFF har under senare år startat projekt för att hitta nya tävlingsformer. "Utmaningen" kallas ett projekt som går ut på att lag som vill spela på motionsnivå kan utmana andra lag i enskilda matcher.

Ett annat är SVFF:s "Fotbollsligan" som gör det möjligt för ungdomar i åldern 13-19 år att spela matcher i både fem mot fem och sju mot sju. I Luleå erbjöds även en damserie för seniorer i sju mot sju.

– Vi har inte riktigt kommit igång med det ännu, mycket på grund av pandemin. Men det skulle kunna vara ett sätt att få fler att stanna längre inom fotbollen.

Kan pandemin trots allt ha gett något positivt?

– Jag hoppas att kärleken till fotbollen blivit allt tydligare när vi tvingats vara utan den. Vi har märkt tydligt att matchen, tävlingsmomentet, är viktigt för många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!