Maifordföranden: "Nolltolerans mot kränkande beteenden"

Motala AIF:s fotbollsordförande Joakim Ljungqvist säger att Maif har nolltolerans mot kränkande beteenden. Han beklagar beskedet från Bostadsstiftelsen Platen.

Joakim Ljungqvist, ordförande i Motala AIF:s fotbollsklubb, poängterar att klubben har nolltolerans mot kränkande beteenden. Men efter samtal har styrelsen förtroende för både tränaren Agim Hasani och klubbchefen Elias Hanna.

Joakim Ljungqvist, ordförande i Motala AIF:s fotbollsklubb, poängterar att klubben har nolltolerans mot kränkande beteenden. Men efter samtal har styrelsen förtroende för både tränaren Agim Hasani och klubbchefen Elias Hanna.

Foto: Joakim Blomqvist

Fotboll2024-04-18 11:57

– Vi har i styrelsen diskuterat både det som har inträffat och de efterföljande uttalanden som gjorts, därför haft en öppen och konstruktiv dialog med klubbens A-lagstränare. Från styrelsens håll tar vi starkt avstånd ifrån uttryck som uttrycker ett kränkande beteende oberoende om det skulle handla om etnisk bakgrund, kön, religion eller sexualitet. Det är inte acceptabelt och klubben har total nolltolerans mot den typen av hantering, säger Joakim Ljungqvist.

Ljungqvist menar vidare att det är heller inte acceptabelt att odla en kultur där kränkande uttryck förekommer i ett omklädningsrum. A-lagstränaren är ångerfull över sitt språkbruk, har bett om ursäkt och kommer att säkerställa att detta inte sker igen.

– Styrelsen har även haft en mycket god dialog med klubbens klubbchef om att de uttalanden som gjorts, det problematiska i dessa och hur dessa kan tolkas. Han både förstod och respekterade detta där styrelsen betonade vikten av att löpande både följa och utveckla de policys som finns.  

Maifordföranden berättar att styrelsen har de senaste åren tillsammans med klubbledningen arbetat hårt med att förtydliga klubbens övergripande policy i den "svartvita tråden". 

– Oaktat detta konstaterar vi på förekommen anledning att vi har mycket kvar i vårt arbete som behöver fortsätta i en allt snabbare takt. Det som nu närmast kommer att göras är att inleda en översyn av de policys som existerar för att identifiera om det finns delar som behöver förtydligas. Vår klara ambition är att jobba hårt med frågan där vi kommer både ta egna initiativ och ta hjälp av andra organisationer som kan stödja oss i arbetet framåt.

Vad säger du om att Platen lämnar er med omedelbar verkan? 

– Att en av klubbens sponsorer via Platen lämnar klubben är givetvis beklagligt och ett beslut vi respekterar. Vi ser fram emot en sittning tillsammans där vi kan beskriva de insatser klubben kommer att göra för att förhoppningsvis kunna återvinna förtroendet i en framtid.

Har styrelsen förtroende för Agim Hasani och Elias Hanna?

– Vi har haft samtal med berörda om det som inträffat och de är båda ångerfulla och förstår klubbens uttalande nolltolerans. Man kommer säkerställa att detta inte sker igen. Styrelsen gör därför en helhetsbedömning att det finns förutsättningar att arbeta vidare tillsammans, säger Jocke Ljungqvist.

Motala AIF:s fotbollsklubbs klubbchef Elias Hanna säger så här, kort efter att han fått ställningstagandet från Bostadsstiftelsen Platen:

– Jag har knappt hunnit reflektera över det, men det är ledsamt såklart. Vi har en stor ungdomsverksamhet och vi jobbar väldigt mycket för Motalas ungdomar, säger Elias Hanna och fortsätter:

– Vi kan bara fortsätta försöka göra det bästa från oss och vara viktiga, så hoppas vi att Platen kan komma tillbaka till oss.

Platen säger att uppbrottet med Maif fotboll dels handlar om A-lagstränaren Agim Hasanis uttalande och utskällning i Vänersborg, dels om Maifledningens hantering av det hela. Hanteringen som varit räcker inte för Platen.

Elias Hanna säger att klubben nu tar fram en handlingsplan för att arbeta med värdegrund och att sånt här inte ska hända igen.

Klubben har också förtroende fortsatt för Agim Hasani.

– Han är ångerfull och mår dåligt, har bett om ursäkt. Vi har pratat om det och det ska inte ske igen, säger Elias Hanna.

Vi söker Agim Hasani för en kommentar.

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!