I reportageserien "Vid sidan av" träffar vi lokala idrottare som jobbar mer eller mindre vid sidan av elitidrotten. Först ut är Cajsa Andersson, som möter upp oss vid Universitetssjukhusets södra entré. Vi går genom korridorerna och stannar vid avdelningen för medicinsk teknik.
Vad hade du för drömjobb som ung, förutom fotbollsproffs?
– Det kom ganska sent, men jag tänkte att jag skulle bli kirurg. Just för att jag tänkte att läkaryrket skulle vara spännande. Jag tycker att kroppen är intressant, och jag kände att kroppen var intressantare än patientkontakten. Jag tänkte att som kirurg är ju patienten oftast sövd, så då är det inte så mycket patientkontakt. Men sen kände jag att det ändå inte var något för mig.
Trots att det inte blev någon karriär som läkare så arbetar Cajsa Andersson under samma tak som kirurgerna. På avdelningen för medicinsk teknik jobbar hon med förebyggande underhåll av apparater som används i vården.
Andersson är färdigutbildad civilingenjör i medicinsk teknik och fick sin första anställning på sjukhuset 2017 som nyexaminerad. Sedan dess så har hon varit anställd från och till vid sidan av fotbollen. Andersson jobbade bland annat extra för att stötta under pandemin och sedan en dryg månad är hon tillbaka på nytt.
Hon jobbar i patientövervakningsgruppen och arbetsuppgifterna består kortfattat av att undersöka om utrustningen är hel, ren och fungerar som den ska. Om den inte gör det felsöks utrustningen och den tas först i bruk igen när den fungerar som den ska.
Hur kommer det sig att du jobbar extra?
– Dels att jag har min utbildning och vill hålla igång. Så att jag har den erfarenheten när jag slutar med fotbollen. Sen är det kul att göra något vid sidan om och trevligt med lite extrapengar. När jag började 2017 var det mer för att jag behövde en extrainkomst. I dag måste jag inte ha extrainkomsten för att få mat på bordet, men det är ju ingen av oss som tjänar som Zlatan. Jag klarar mig, men för att kunna göra lite extra i livet så behöver jag extrapengarna.
Tror du att din fotbollskarriär hade gått ännu bättre om du inte hade behövt jobba vid sidan av?
– Kanske. Nu i år har jag inte jobbat så mycket och jag tycker att det gått bra för mig. Bättre än på många år. Så det är klart att det kan vara en bidragande orsak. Att kunna återhämta sig bättre och slippa stressa från ena stället till det andra. Man har definitivt mer energi då.
Hur funkar det ihop, livspusslet med både extrajobb och fotboll?
– Just för att jag har det så fritt så går det bra. När vi har en träning så tränar vi vid klockan 11 då hinner jag in på eftermiddagen och kan jobba. Sen har jag jobbat under lediga dagar, på förmiddagen, och ändå haft en ledig eftermiddag. Men det är klart, hade jag velat jobba mer, så hade det varit svårt att få ihop.
Blir det mycket sportsnack med kollegorna?
– Både och. De brukar fråga hur det gått i helgen, men det kan vara ganska skönt att inte prata fotboll.
Vill du jobba med just det här efter karriären?
– Det vet jag inte riktigt. Det är ett bra jobb, men det kanske inte är drömjobbet.
Vad är drömjobbet?
– Att kunna kombinera det här och idrotten, som är mitt största intresse. Med testutrustning för idrottare eller vad det nu skulle kunna vara. Det finns ändå en del mätteknik inom idrotten.