Bojkotten av sociala medier kommer att ske från och med fredag den 30:e april 15:00 till måndagen den 3:e maj klockan 23.59. Detta för att föreningarna tycker att sociala medier-plattformar borde ta ett större ansvar med att rensa bort hot och hat i kommentarsfälten mot fotbollsspelare och idrottare världen över. Även den damallsvenska klubben Linköpings FC är med i bojkotten – vilket innebär att de inte kommer använda sina plattformar på sociala medier under den utsatta tiden.
– Sociala medier-företagen har ett ansvar i att göra mer för att få bort diskriminering, hot och hat mot spelare online. Vi vill vara med och framhäva att kampen mot diskriminering inte är över. De har en skyldighet att agera så det inte fortsätter på det sättet som det gör nu, säger Elin Landström.
Bojkotten är ledd av den engelska spelarföreningen PFA där bland annat storklubbar som Manchester United och Manchester City går i fronten – men informationen gick också ut via FIFPRO som är den globala spelarföreningen. Genom Elin Landströms engagemang nåddes Linköpings FC av informationen. Klubben bestämde sig snabbt för att vara en del av det globala engagemanget som uppstått.
– Vi tog en diskussion om hur vi ville göra i vår kommunikationsgrupp i LFC där både spelare och styrelsemedlemmar är med. Vi bestämde att alla får bestämma hur de ska göra med sina individuella plattformar men att det är något som klubben står bakom och som vi vill delta i. Jag känner mig väldigt glad och stolt över att man väljer att ta ställning i dessa frågor. Det är viktigt att man sätter ner foten på det här sättet. Sen vet man inte vad det får för framtida effekt, säger Landström.
Hur är klimatet för er spelare på sociala medier?
– Jag själv har inte varit utsatt för hot och hat på det sättet. Men jag är på sociala medier och ser vad andra blir utsatta för. Det är utbrett. Sen är det skillnad´mellan olika länder och städer beroende på supporterkulturen ser ut. Bara för att jag har blivit skonad från det själv ser jag att det florerar bland andra spelare och idrottare. Det finns mycket att ta i även här i Sverige, säger Landström.