Läkaren som letar ÅFF-fynd

Han ser över 200 fotbollsmatcher om året. Live. Corren har spanat tillsammans med Åtvidabergs chefsscout Kian Karam – läkaren som letar nya stjärnor i de lägre divisionerna.

Foto:

Fotboll2013-11-11 11:00

Första lördagen i november – sista omgången i superettan ska avgöras. I Falkenberg ska skyttekungen Victor Sköld och vänsteryttern Niclas Eliasson säkra avancemanget åt serieledarna hemma mot Ängelholm. Örebro och Sundsvall slåss om andraplatsen på varsitt håll. Värnamo möter Örgryte hemma i en direkt avgörande match om vilka som flyttas ner en division. Kian Karam sitter i kylan på Gamla Ullevi – där Gais tar emot Jönköping Södra i en mittenmatch helt utan betydelse. Han är där för att se J-Södras högerback Jesper Manns, 18, och Gais mittfältare Adam Eriksson, 20.

– Åldern är en viktig egenskap för oss. Ska vi ta en sådan spelare som Andreas Drugge till exempel så måste vi vara säkra på att han går in i startelvan och lyfter laget, säger Kian Karam och pekar på Gais 30-åriga innermittfältare med rutin från allsvenskt spel i Elfsborg, IFK Göteborg och Trelleborg.

– Eller om de är unga och kan utvecklas. Tom Pettersson var inte tänkt att vara en startspelare: när vi värvade honom så hade vi redan Alberis da Silva, Daniel Hallingström och Erik Moberg. Att han blev det var en bonus.

Matchens första kvart är händelsefattig. Gaisklacken är missnöjd med spelet och skriker då och då ut sin frustration över tristessen i säsongsavslutningen. Kian Karam plockar fram sin mobil halvvägs in i första halvlek och visar en katalog av textdokument och excelfiler – hans kartläggning av samtliga spelare i superettan och division 1 södra.

– Jag har sett alla lag minst fem gånger och alla spelare i alla lag sex till nio gånger, säger han och förklarar:

– Många lag hör talas om en spelare, sen går de och kollar på honom. Andra går på sådana här matcher tills de ser någon intressant. Jag kollar på alla spelare och stryker de som vi inte vill ha från min lista. Då krymper den tills det återstår fem-sex spelare. För att vara kvar där krävs det en otrolig jämnhet och förmåga.

174 spelare har strukits

Mappen division 1 södra består av åtta sammanfattningar. Kriteriet för att få vara kvar: spelaren ska vara född 1991 eller senare och kunna utvecklas till en man för ÅFF:s allsvenska startelva. 176 spelare finns med i den första. I del två är hälften strukna. Bara två spelare finns med i årets del åtta – mittbacken Ronald Mukiibi i Qviding och vänsterbacken Mårten Nordbeck i Lund.

I Kian Karams superettan-mapp finns elva namn kvar efter senaste gallringen. Eftersom de är dyrare att värva är kraven högre. De ska kunna gå direkt in i ÅFF-elvan och göra skillnad. När de allsvenska lagen slåss om de bästa spelarna i superettan är Åtvidaberg egentligen chanslöst mot storstadsklubbarna – om de uppvaktar spelaren samtidigt.

– Mats Karlsson förstår klubbens plats i näringskedjan. Vi kan inte konkurrera mot de stora klubbarna. Så vi måste vara ute tidigare. Ta Niclas Eliasson i Falkenberg till exempel. Han är 18 år, vänsterfotad, snabb och har gjort 11 assist. Vi kan inte få honom nu, säger Kian Karam.

Bra fotbollsöga

Han medger att modellen har svagheter. Om en spelare blir struken så ägnas han inte mer uppmärksamhet.

– En gång så tog jag bort en spelare i en lägre division från min lista. Jag hade sett hans lag en gång och de hade 30 spelare i sin trupp. Jag strök honom helt och kollade inte på honom mer. Tre år senare var han en vettig spelare i superettan. Så nu nollställer jag allt varje år och börjar om, med alla spelare.

Enligt honom själv ser han mellan 200 och 270 matcher per år. Från läktaren. Om han lyckas se två matcher på plats en dag – då är det en bra dag.

– Vi gör så här för att maximera perfektionen. Det blir mer noggrant. Om en kille är kvar efter 5–7 omgångar, då är han fan bra, säger Kian Karam.

Han har jobbat heltid för ÅFF sedan februari i år utan fast lön – ett uppdrag som han själv kallar för prestationsbaserat. I år har ersättningen varit i princip noll kronor, enligt Kian själv. I februari 2014 ska arbetet utvärderas. Och klubben ska bestämma sig för om det är värt att fortsätta samarbetet. Han hoppas på en anställning.

– Det är det som är tanken. Jag vill fortsätta göra jobbet om ÅFF vill fortsätta. Det är en självklarhet.

För Åtvidaberg handlar samarbetets fortsättning om pengar. Sportchefen Mats Karlsson är nöjd med kartläggningarna som han har tagit del av under året.

– Det har fungerat bra. Kian har gjort ett provår nu och det är en rent ekonomisk fråga, att vi har råd. Men vi får ett grepp om i princip alla spelare i division 1 södra, och det är en väldig fördel. Han har ett bra fotbollsöga, säger Mats Karlsson.

Kian Karam har samarbetat med ÅFF tidigare, då genom sitt scoutingföretag som nu är vilande. Det var han som rekommenderade Imad Zatara, Petrit Zhubi och Tom Pettersson.

– Jag har sett Tom när han spelat för Trollhättan i division 1, på bortaplan mot Motala en kall septemberkväll. Nu för en månad sedan så var jag nere i Lokeren och såg honom på plats i Belgien. Fansen hade en stor svensk flagga och skrek "Forza Pettersson". Han blev matchens lirare. Att få vara med på en sådan resa är fantastiskt.

När domaren blåser av första halvlek står det fortfarande 0–0 på Gamla Ullevi. Högerbacken Jesper Manns har tagit sig fram längs högerkanten flera gånger – 18-åringen ser stark och snabb ut och slår bra inlägg.

– Han kommer spela högre upp snart, säger Kian Karam.

I Falkenberg står det 1–1. Hemmalaget är på väg att bli allsvenskt för första gången. Klubbens skyttekung Victor Sköld, 23, ser ut att hamna där oavsett hur matchen slutar. Hans kontrakt går ut efter säsongen. Hela hösten och halva sommaren har rykten gått om att anfallaren skrivit på för Åtvidaberg. Rykten som klubben och Victor Sköld dementerat varje gång. Kian Karam vill inte heller prata om anfallaren.

Men i viprummet sitter Arash Bayat, hans gamla lagkamrat från tiden som spelare i Västra Frölundas ungdomslag. Och numera Victor Skölds agent.

– Vi snackar med många klubbar men han har hela tiden varit i den sitsen att man inte vill störa honom så mycket. Det är det som är grejen. Det är enklare att jobba med spelare som ligger i mitten. Det är enklare med spelare i Brage som man vet att man vill placera någonstans. När man har en spelare som Victor som är på väg att slå sig upp så vill man bara låta det rulla på, säger Arash Bayat.

Agenten och scouten diskuterar läget i bottenstriden och olika spelare de representerar eller har koll på. De är gamla vänner. Kontakter är viktigt i branschen och kan vara helt avgörande när spelaraffärer ska göras upp.

Kian berättar att han känner båda tränarna nere vid sidlinjen väl – Gais Thomas Askebrand och Jönköpings Mats Gren.

– De är två vänner till mig. Man måste ha bra relationer med tränarna för att kunna fråga om spelare och för att kunna tipsa. Jag har kontakter överallt, säger han.

– Så är det inte utomlands. Men i ett litet land som Sverige måste man jobba så.

”Jag älskar detta”

Han drar en tydlig gräns mellan sitt scoutjobb och det arbete som agenterna utför. En agent har ett vinstintresse och kan sälja in sina spelare till klubbar med mer eller mindre överdrivna argument. En scout som rekommenderar underpresterande spelare blir inte långvarig.

– Jag respekterar agenter, men jag vill hålla mig på den gröna sidan. Det blir ingen vinst för mig personligen om jag rekommenderar en spelare som köps eller säljs. Jag tjänar inga pengar på det. Men agenter måste överdriva sanningen.

Kian Karam tjänar sina pengar i Norge – som läkare. En veckas arbete på ett sjukhus i grannlandet kan täcka hans utgifter i ett par månader i Sverige.

Tidigare bodde han i den norska staden Fredrikstad, nära den svenska gränsen vid Strömstad, där han jobbade samtidigt som han bevakade norska ligan, svenska superettan och division 1. Nu bor han tillfälligt i Lindome utanför Göteborg. Tills han hittar ett bra boende som ”optimerar scoutingen och läkaryrket”.

– Jag har offrat mycket för det här. Jag har kanske inte kunnat åka på resor som alla andra, men jag har prioriterat andra saker. I dag vaknade jag vid klockan 8, men jag var inte klar med mejlen förrän kvart i tolv. Så jag låg kvar i sängen hela förmiddagen.

– Det handlar om prioriteringar också – jag går runt och kollar på jättemycket fotboll. Jag älskar detta.

Han har ingen familj.

– Nej. Så jag har inte de extra kostnaderna. Min familj, det är väl ”Tott” då, säger han och skrattar.

Han syftar på ÅFF-sportchefen Mats Karlsson som han pratar i telefon med 2–3 gånger om dagen.

Letar efter hunger

20 minuter in i andra halvlek trycker Edin Hamidovic in 1–0 till Jönköping Södra från nära håll. Resultatet står sig matchen ut. Gaisklacken buar och häcklar. Kian Karam skrattar och säger att han funderar på vad han ska göra nu, när all fotboll är på väg att slut.

Jesper Manns var en av J-södras bättre spelare. Adam Eriksson, annars central mittfältare, spelade på vänsterkanten och var lika anonym som resten av spelarna i ett håglöst Gais. Kian Karams scoutuppdrag för dagen är båda unga. Åldern är viktig, men inte absolut avgörande för vilka spelare som klarar sig igenom hela processen – ett exempel är värvningen av då 27-årige Imad Zatara förra sommaren.

– Vi måste tänka på vad som kommer sedan. Är spelaren hungrig? Vi vill ha spelare som ser ÅFF som ett mellanstopp. Spelare som fortfarande vill utomlands.

– Det är svårt att säga: ”honom ska vi ha” som i tjuren Ferdinand. Det är bättre att använda uteslutningsmetoden: ”honom vill vi inte ha”. Det är mitt sätt att jobba.

Sex dagar senare, efter ännu en vecka av dementier, presenterar sportchefen Mats Karlsson en ny anfallare på Kopparvallen – Falkenbergs skyttekung Victor Sköld. Kontraktet skrevs redan i somras.

– Det är en viktig del för oss, att vi tog till oss Victor tidigt. Jag tror att han kommer må bra i den här miljön och att det är ett lagom stort steg. Det är också ett bra sätt för oss att värva en skyttekung från superettan, säger Mats Karlsson.

Och tackar Kian Karam för att han hjälpte till med scoutningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!