Smedby tog emot Åby U på ett vindpinat Suez Arena.
Vittnen:
Ett fåtal föräldrar, spridda längs med långsidan huttrande med uppfällda huvor.
På andra sidan stod Smedby- och Åbyledarna med avbytare i en match som slutade 4–6, för de som räknade målen.
De flesta var bara glada av att få spela igen.
– Majoriteten av våra mål kom med vinden med oss, de gjorde sina på ungefär samma sätt. Blåsten ställde till det, konstaterade Thomas Karlsson, ledare för Åby U.
Målsättningen är att stommen i Åby ska bli det damlag klubben saknar. Idag en trupp på 34 tjejer födda mellan 2003–2006. Den här dagen fick en tredjedel av spelarna minuter på planen.
– Vi har jättehög träningsnärvaro, sedan får man inte spela. Klart att det blir frustrerat. Vi sa att några träningsmatcher vore inte så dumt, säger Karlsson som är väl insatt i problematiken med coronaviruset.
Till vardags jobbar han som läkare på akutvårdsavdelning som idag är en ren covid-19 avdelning. Själv har han klarat sig från viruset.
– Vi har klarat det ganska bra ändå. Hittills är det inte varit riktigt så illa som man kanske trodde. Men vi kanske inte har nått toppen ännu? Känslan är att det är lindrigare än vad det skulle kunna varit, säger Thomas om det bedrägliga viruset.
Vad är besvärligast?
– Problemet är att vi inte kan se vem som blir dålig.
– Jobbigast är det också när man går på jobbet och ser så pass många som verkligen blir dåliga. Det är inte vanligt att folk dör på våra avdelningar. Men nu är det faktiskt så, folk gör det trots att man gör sitt yttersta för att det inte ska ske. Det känns verkligen tungt att se, säger läkaren.
Thomas Karlsson tillhör ändå den grupp ungdomsledare som inte stämmer in i sitt förbunds hårdare tolkning som SvFF först meddelade i början på april, men senare backade ifrån. ÖFF stod kvar vid första tolkningen med tio andra förbund.
Samtidigt har Stockholms Fotbollförbund gjort den kanske liberalaste tolkningen av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Det jag tycker är problematiskt är att man inte har samma linje rakt av. Det är en sak om man sagt att Östergötland vore hårdast drabbat, så därför ska vi köra en hårdare linje. Men så är det inte i resten av samhället. Det ser ungefär likadant ut i hela Sverige, säger Åbyledaren som i princip bryter mot sitt eget distriktsförbund.
Men han jämför med skolan där grundskolebarnen inte sällan förflyttar sig mellan olika delar av Norrköping.
– Man pratar om droppsmitta. Vid närkontakt kan det teoretiskt finns en möjlighet när man frustar och fnyser att det sprids. Men då ska man tänka på att de här barnen går i skolan och där har man fortfarande idrott. Man har inte dragit ned på det. Anledningen till att vi inte ska spela matcher är för att inte föra smittan vidare över stadsgränser. Men idag är det rörlighet mellan skolorna.
Thomas Karlsson efterlyser en rakare och tydligare linje över hela Sverige inom fotbollen.
– Nu vet vi inte om fotbollförbundet ändrar sig igen nästa vecka. Folkhälsan måste gå före, men man måste ha en enighet mellan distrikten, säger läkaren.
– Det är väl inte de här ungdomarna som kanske drabbas så hårt av viruset. Däremot i nästa led måste man hantera det mer noggrant. Har man spelat match kanske du inte ska åka till mormor och morfar efteråt. Viktigare att man skyddar dem. Det är priset man kan få betala för att spela.